Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Δημάκης Πέτρος. Ευεργέτης Αλαγονίων. Ευχαριστήριο 1852.

 ΟΙ ΑΛΑΓΟΝΙΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΠΕΤΡΟ Γ. ΔΗΜΑΚΗ ΤΟ 1852.

        Στην αθηναϊκή εφημερίδα «ΑΙΩΝ», φύλο 1295 της 24 Σεπτεμβρίου 1852, βρήκα δημοσιευμένη μια επιστολή-απόφαση του Δήμου Αλαγονίας με την οποία αναγνωρίζονται οι ευεργεσίες του Δωρητού-Ευεργέτου ΠΕΤΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΑΚΗ προς τον λαόν της Αλαγονίας. Από όσο γνωρίζω δεν έχει δημοσιευθεί η παρούσα από κάποιον ιστοριοδίφη συντοπίτη μας.

Είναι γνωστές οι προσφορές του Πέτρου Δημάκη, οι οποίες δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά έγιναν και πράξη. Το όνομά του άκουσα για πρώτη φορά από έναν άλλο σύγχρονό μας ευεργέτη τον Παναγιώτη Αλάμαρα όταν συναντήθηκα μαζί του το έτος 2000 και μου εκμυστηρεύτηκε τα όνειρά του για την πρόοδο της Αλαγονίας. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τα σχέδιά του διότι το έτος 2003 απεβίωσε. Άφησε όμως το στολίδι της περιοχή μας, το Αθλητικό Κέντρο «Παναγιώτης Αλάμαρας» και μαζί του τους αγώνες «Δημάκεια» οι οποίοι κάθε χρόνο ενώνουν τους κατοίκους των χωριών μας. Μιλώντας μαζί του διαπίστωσα την μεγάλη ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και αγάπη που έτρεφε για τον συχωριανό του Πέτρο Δημάκη, για τον οποίον είχε επιμεληθεί και χρηματοδοτήσει την έκδοση ενός μικρού μέν αλλά ουσιαστικού φυλλαδίου για την ζωή και την δράση του Μεγάλου Ευεργέτη Πέτρου Γεωργίου Δημάκη, το οποίο κάθε Αλαγόνιος θα έπρεπε να έχει προμηθευτεί και διαβάσει.


Καταθέτω το παρακάτω δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδος σαν συμβολή στην μελέτη της ζωής του Πέτρου Δημάκη αλλά κυρίως για την διατύπωση της Ευγνωμοσύνης του Δήμου Αλαγονίας, δια των εκπροσώπων του, προς τον Ευεργέτη και τις ευεργεσίες του.

Καλώ τον αναγνώστη να προσέξει και την εισαγωγή την οποίαν κάνει η εφημερίδα, γνωστοποιώντας στους αναγνώστες της ότι στον Πέτρο Δημάκη οφειλόταν η αγορά του σπιτιού του Ιωάννου Μπούκουρα (του πρώτου θεατρώνη της Αθήνας που ίδρυσε το «θέατρο Μπούκουρα» και ο οποίος εκποίησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του προκειμένου να συντηρεί το θέατρό του) στην «Ερμαϊκήν οδόν» δηλαδή την σημερινή οδό Ερμού.


«Αναφέραμεν άλλοτε, ως και όλα τα όργανα της Δημοσιότητος, τας δημωφελείς πράξεις του Κυρίου Πέτρου Γεωργίου Δημάκη Πιτάρη[1], γεννηθέντος εις Μικράν Αναστάσοβαν του Δήμου Αλαγονίας, και μετά από αποδημίαν ικανών χρόνων ελθόντος ενταύθα προ ενός περίπου έτους. Ο φιλόμουσος ούτος ανήρ, αγοράσας, ως γνωστόν, την κατά την Ερμαϊκήν οδόν μεγάλην οικίαν του Ιωάννου Μπούκουρα[2], αφιέρωσεν εις την πατρίδαν του δι’ επισήμου πράξεως, όπως χρησιμεύσωσι τα εξ αυτής εισοδήματα εις την διαρκή τήρησιν ενός Σχολείου Ελληνικού και Αλληλοδιδακτικού, το οποίον προτίθεται ν’ ανεγείρη εξ ιδίων του. Επί το σκοπώ τούτω εσχάτως μεταβάς αυτοπροσώπως εις την πατρίδαν του, εφρόντισε περί καταλλήλου οικοπέδου προς ανέγερσιν του Σχολείου. Ήδη εμίσθωσεν ού μόνον μίαν κατάλληλον οικίαν, αλλά και Διδάσκαλον ικανόν εσυμφώνησε δι’ έν ολόκληρον έτος, συστήσας και εφορίαν προς επιτήρησιν των σχολείων. Ήδη ο Διδάσκαλος ήρξατο των καθηκόντων του. Οφείλεται ευγνωμοσύνη εις τον ευεργέτην και καθιδρυτήν του περί ού ο λόγος σχολείου. Όθεν το Δημοτικόν Συμβούλιον του Δήμου Αλαγωνίας, δια της παρά πόδας πράξεώς του, εξέφρασε την άκραν προς αυτόν ευγνωμοσύνην του.

Αρ. 40
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΑΛΑΓΩΝΙΑΣ
Συγκείμενον από τον Πρόεδρον Πολυζώην Θ. Βασιλάκην και τα υποσημειούμενα αυτού μέλη, απόντων των δύω ετέρων Δημοτικών Συμβούλων Σοφιανού Στρούμπου και Νικολάου Κανελάκη. Συνελθόν εις συνεδρίασιν εν των Δημοτικώ καταστήματι την 20 Ιουλίου ώρα 10 π.μ., επί παρουσία του Δημάρχου Ι.Α. Βασιλάκη, ίνα εκφράση την πλήρη ευαρέσκειαν των συνδημοτών του προς τον ομογενή Πέτρον Γ. Δημάκη, δια τα οποία επιχειρεί να επισκευάση αγαθοεργά καταστήματα και άλλα κοινωφελή έργα, και ιδίως δια το κατάστημα το οποίον έχει σκοπόν να οικοδομήση και ακολούθως προικοδοτήση δια σχολείον του Δήμου. Επειδή η ανέγερσις προ πάντων καταστήματος Ελληνικού και αλληλοδιδακτικού σχολείου εις τον Δήμον τούτον, συντηρηθησόμενον δι’ αφιερωμάτων προς αυτό του ιδίου κτίτορος, είναι της απολύτου ανάγκης προς εκπαίδευσιν της νεολαίας και της εντεύθεν ηθικής μορφώσεως της κοινωνίας του Δήμου Τούτου, ο οποίος ουχί μόνον Ελληνικού αλλά και Αλληλοδιδακτικού σχολείου δια το ανεπαρκές των δημοτικών εισοδημάτων στερείται, η ανέγερσις λέγομεν, του διαληφθέντος κααταστήματος είναι τυο ύψιστον ευεργέτημα όπερ η Θεία Πρόνοια επιδαψίλευσεν, ουχ ήττον δε και η επισκευή της από Καλάμας δια της Αλαγωνίας αγούσης εις Σπάρτην οδού, δυσβάτου και επικινδύνου ούσης εις τους διερχομένους, είναι έργον λίαν φιλανθρωπικόν, διέγειρε την ευγνωμοσύνην του λαού της Αλαγωνίας, ως πάντα ακινδύνως δια της μνησθείσης οδού διελευσομένου. Επειδή η πραγματοποίησις των αποφασισθέντων , ως είρηται, θεαρέστων και φιλανθρωπικών έργων κλπ. υπό του ομογενούς και συνδημότου μας Κ. Πέτρου Γεωργίου Δημάκη, προ πολλού αποδημούντος εις το εξωτερικόν και προ ολίγου εις την γεννέτειραν αυτού επανελθόντος, είναι πάσης ευγνωμοσύνης υπερτέρα. Δια ταύτα ιδόν και τα κατά την σημερινήν συνεδρίασιν πρακτικά.

Ψ η φ ί ζ ε ι

Α) Οφείλεται αιώνιος έπαινος και αδιάλειπτος ευγνωμοσύνη προς τον φιλοπάτριδα και ευεργέτην (ιδίως του λαού της Αλαγωνίας) Κ. Πέτρον Γεωργίου Δημάκη δια τον υπέρ του κοινού καλού διακαή ζήλον του.
Β) Διατάττει να κοινοποιηθή αντίγραφον της παρούσης αποφάσεως, τη επιμελεία του Δημάρχου, προ τον Κ. Πέτρον Γεωργίου Δημάκη, και να δημοσιευθή δια μιάς των εγχωρίων Εφημερίδων δαπάνη του Δήμου.
Γ) Ανατίθητι την εκτέλεσιν της παρούσης εις τον παρ’ αυτώ Δήμαρχον.
Εγένετο εν Σίτσοβα την 20 εικοστήν Ιουλίου του 1852 πεντηκοστού δευτέρου έτους.
Τα μέλη
Π.Θ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Πρόεδρος
Π. ΚΟΛΟΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΕΛΙΟΣ
Β. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
Γ. ΚΑΛΑΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Γ. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΟΛΥΖΩΗΣ ΤΟΥΜΕΛΗΣ
Δια την αντιγραφήν εν Σίτσοβα αυθημερόν
Ο Δήμαρχος Αλαγωνίας Ι.Α. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ»




[1] Πιτάρης, ήταν τιμητική διάκριση την οποίαν απένεμαν σε διακεκριμένους πολίτες οι Φαναριώτες της Ρουμανίας.
[2] Μπούκουρας Ιωάννης. Ο πρώτος Έλληνας θεατρώνης με καταγωγή από τις Σπέτσες.

  https://mikros-romios.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1/ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου