Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Τα χαμένα κοσμήματα της βασίλισσας Αμαλίας σε Ανδρούσα και Ηλεία. Επίσκεψη Όθωνος και Αμαλίας στην Καλαμάτα του 1840.

 ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΑΜΑΛΙΑΣ ΣΕ ΑΝΔΡΟΥΣΑ ΚΑΙ ΗΛΕΙΑ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΘΩΝΟΣ ΚΑΙ ΑΜΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Εντυπωσιασμένοι από την ομορφιά της Καλαμάτας και τα «λεμονοπορτοκαλοδενδροπερίβολά» της οι βασιλείς εξέφρασαν επιθυμία να αποκτήσουν σπίτι. Η βασίλισσα Αμαλία είχε χάσει όμως στην Ανδρούσα το δακτυλίδι του αρραβώνος της. Το βρήκε μια γιαγιά από το Νησί και πήρε καλό φιλοδώρημα. Το ίδιο είχε πάθει, χάνοντας το βραχιόλι της, και στη Σαλμώνη του Πύργου Ηλείας λίγες μέρες πριν.

Εξωραϊσμένη λιθογραφία Αμαλίας και Όθωνος

Έγραφε η Εφημερίδα Αθηνών «Ταχύπτερος Φήμη» της 29 Μαΐου 1840 :
«Γράφουν εκ Καλαμών 22 τ.μ.. Αι Α.Α. Μ.Μ. ευρίσκονται εδώ από τας 18 του παρόντος. Εις την εορτήν των γενεθλίων εδέχθη τας επισκέψεις όλων των αξιωματικών, διοικητικών και δικαστικών υπαλλήλων και των δημοτικών αρχών, εις όλους έκαμε καταλλήλους ερωτήσεις. Επομένως η σεβαστή Βασίλισσα εδέχθη τας επισκέψεις των κυριών. Χθες ήκουεν η Α.Μ. τα παράπονα των όσων ηθέλησαν να παρουσιασθούν. Προς το δειλινόν έκαμεν επιθεώρησιν των εθελοντών Σπαρτιατών, τους οποίους ο Κ. Φέδερ επαρουσίασε και απέδειξε δια τούτο πραγματικώς, εις την Α.Μ. ότι οι Σπαρτιάται όχι  μόνον, ως ψευδώς εφημίσθη δεν εναντιώθησαν εις το περί νεοσυλλεξίας Β. Διάταγμα, αλλά και αυθορμήτως παρουσιάζονται εις τον Ελλ. Στρατόν.
Ο τόπος ήρεσε πολύ εις τας Α.Α. Μ.Μ. δια την φυσικήν του καλλονήν, και διότι η πόλις περιστοιχίζεται από λεμονοπορτοκαλοδενδροπερίβολα και ελαιόδενδρα, μάλιστα εφημίσθη ότι η Βασίλισσα είπεν, ότι θέλει οικοδομήσει ενταύθα και οικίαν δια να έρχεται κατ’ έτος. Και αύριον θα διαμείνουν ενταύθα αι Α.Α. Μ.Μ. δια να παρευρεθούν και εις την γενομένην εις το παραθαλάσσιον της Αναλήψεως πανήγυριν….

Το δακτυλίδι των αρραβώνων και ένα από τα βραχιόλια της Αμαλίας.  Περικοπή από ολόσωμο πορτρέτο.



Λέγεται ότι η Α.Μ.  η χαριτόβρυτος ημών βασίλισσα απόλεσεν εις Ανδρούσαν το δακτυλίδιον  της αρραβώνος, το οποίον μ’ όλας τας αναζητήσεις εστάθη αδύνατον να ευρεθή. Εις το Νησί όμως παρουσιάσθη γραία τις χωρική ήτις ευρούσα αυτό το έφερεν εις την Α.Μ.  ευαρεστηθείσαν να διατάξη να δοθώσιν εις την γραίαν δραχ. 1.000».


Ο Όθων είχε κάνει το 1833 παρόμοια περιοδεία στην Καλαμάτα και στην ανατολική Πελοπόννησο. Το 1840 ήταν η πρώτη περιοδεία της Αμαλίας μετά τον γάμο της και φορούσε όλα της τα κοσμήματα. Είχαν αναχωρήσει από την Αθήνα στις 27 Απριλίου 1840 και έκαναν περιοδεία στην Πελοπόννησο. Αφού πήγαν με το πλοίο τους μέχρι την Κόρινθο ακολούθησαν την διαδρομή Καλάβρυτα-Δίβρη Ηλείας (σημ. Λάμπεια)-Κάτω Λουκάβιτσα (σημ. Αυγή)-Επικούρειος Απόλλων-Ανδρίτσαινα-Παύλιτζα Τριφυλίας-Ανδρούσα-Νησί-Καλαμάτα-περιοχές Γορτυνίας και Μαντινείας-Άργος-Ναύπλιο και με το πλοίο τους επιστροφή στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου 1840.


Χάρτης του Βασιλείου της Ελλάδος το 1834. Λιθογραφία. A.G Schnpider & Weigel. Κρατική βιβλιοθήκη της Βαυαρίας.
Από την έκδοση "Αθήνα-Μόναχο. Τέχνη και Πολιτισμός στην νέα Ελλάδα". Αθήνα 2000.

     Στην ιστοσελίδα Αθηναϊκά https://www.taathinaika.gr/ta-kosmimata-tis-vasilissas-amalias/   η μελέτη του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά αποδεικνύει πως υπήρξε παρόμοιο περιστατικό στην διάρκεια  της ίδιας περιοδείας : «…Ήταν το 1840 όταν το Ελληνικό βασιλικό ζεύγος επέστρεφε από ταξίδι του στην Πελοπόννησο, μέσω Αγουλινίτσας και πέρασε τον Αλφειό. Πριν φθάσουν στο χωριό Κούκουρα, όπως ονομαζόταν η σημερινή Σαλμώνη, βρέθηκαν μπροστά σε μια αψίδα που είχαν στήσει οι ντόπιοι για να τους υποδεχτούν. Στον πανζουρλισμό που επικράτησε έπεσε το βραχιόλι της Βασίλισσας Αμαλίας. Ξεκινούσε έτσι μια περιπέτεια και χαμένος βγήκε ο άνθρωπος που το βρήκε! Ο Ευαγγέλης Πέτρου, ένας φουκαράς υλοτόμος που καταγόταν από την Καστοριά. Από τη χαρά του κοινολόγησε το εύρημα σε φίλους και γνωστούς μέχρι που άκουσε τον ντελάλη, λίγες ημέρες αργότερα, να φωνάζει πως η βασίλισσα είχε χάσει το βραχιόλι της. Έτρεξε λοιπόν σε παράγοντα της περιοχής, τον Γιαννάκη Διαμαντόπουλο, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ωλένης. ─ Πρόεδρε φύλαξε το βραχιόλι και θα το πάω ο ίδιος στο Παλάτι.
Ένα από τα βραχιόλια της βασίλισσας Αμαλίας

     Καυχιόταν ο δύσμοιρος πως με την ευκαιρία που θα μετέφερε ξυλεία στην Αθήνα θα παρέδιδε το χρυσαφικό αυτοπροσώπως στη βασίλισσα. Ε, όλο και κάτι θα έπαιρνε για εύρετρα. Αυτά έλεγε και με τον καλύτερο φίλο του, τον καταγόμενο από τον Πύργο ράφτη Παναγιώτη Καζαντζάκη. Αλλά κι ο ράφτης σκέφτηκε πως έπρεπε να κερδίσει κάτι. «Δώσε μου πενήντα τάλιρα αλλιώς θα σε προδώσω στον διοικητή»-δηλαδή στον νομάρχη Ηλείας-, είπε ο ράφτης στον έκπληκτό υλοτόμο. Όταν αρνήθηκε να του τα δώσει, έκανε πραγματικότητα την απειλή του. Δεν πήγε στον διοικητή, αλλά στον πανίσχυρο βουλευτή Λυκούργο Κρεστενίτη (1793-1873). Έναν άνθρωπο ιδιόμορφο. Από τη μια μελετούσε τους αρχαίους φιλόσοφους και από την άλλη εμπλεκόταν διαρκώς σε μικρά και μεγάλα σκάνδαλα και μηχανορραφίες. ─ Καλά έκανες κυρ Παναγιώτη και ήρθες σε μένα. Θα φροντίσω να βγάλεις και το κάτι τι σου, είπε ο Κρεστενίτης στον επισκέπτη του και με κάθε επισημότητα ειδοποίησε τον διοικητή Ηλείας. Φρόντισε βεβαίως να γνωστοποιήσει το γεγονός και στο Παλάτι. Έπρεπε να δείξει ποιος διαφέντευε εκείνον τον τόπο! Ο διοικητής κάλεσε τον Ευαγγέλη να παραδώσει το βραχιόλι. Αμετακίνητος όμως εκείνος επέμενε σώνει και καλά να το παραδώσει ο ίδιος στη βασίλισσα.

      Τρεις ημέρες έμεινε στη φυλακή ο Ευαγγέλης, μέχρι που μαθεύτηκε η πραγματικότητα. Κλήθηκε ο Πρόεδρος Διαμαντόπουλος, ο οποίος και παρέδωσε το βραχιόλι που ήταν δώρο του Όθωνος προς την Αμαλία. Καταστρώθηκε ολόκληρο σχέδιο ώστε να φτάσει το βραχιόλι στο Παλάτι με σιγουριά. Έτσι, ξεκίνησε το ταξίδι του και παραδιδόταν από σταθμό σε σταθμό και από χωροφύλακα σε χωροφύλακα, χέρι με χέρι μέχρι να φτάσει στην Αθήνα. Όπερ και εγένετο. Έφτασε στο Παλάτι, συνοδευμένο από την απαραίτητη έκθεση και παραδόθηκε στα χέρια του αυλάρχη. Ευχαριστημένος ο βασιλιάς, και βάσει των στοιχείων της έκθεσης, έδωσε διαταγή να δοθούν εκατό δραχμές στον ράφτη που είχε αποκαλύψει το μυστικό. Όσο για τον ταλαίπωρο Ευαγγέλη έμεινε με τη… γλύκα και την τριήμερη φυλάκιση και έγραψε επιστολή προς τη «Μεγαλειοτάτη Άνασσα» εξηγώντας της πως την… πάτησε!

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου