Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ                       ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ   
                               

  ΠΡΙΝ ΑΠΟ 84 ΧΡΟΝΙΑ*
Στα πλαίσια του σημερινού φιλικού αγώνα παλαιμάχων Μεσσηνιακού-Παναθηναϊκού που θα γίνει στο γήπεδο του Μεσσηνιακού στις 6μμ, ο οποίος  γίνεται για την οικονομική ενίσχυση των τραυματιών μελών του τμήματος της Άρσης Βαρών του Μεσσηνιακού, σας καταθέτουμε απόσπασμα από την δημοσιογραφική κάλυψη αντίστοιχου φιλικού αγώνα πριν 84 χρόνια στο ίδιο γήπεδο.
Η πρώτη αναμέτρηση λοιπόν των δύο ομάδων έγινε πριν 84 χρόνια στις 5 Μαΐου 1929, στα πλαίσια των πασχαλινών αγώνων ποδοσφαίρου. Στο τουρνουά αυτό συμμετείχαν τρεις ομάδες, ο Παναθηναϊκός, ο Μεσσηνιακός και η Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως Καλαμών.
Σχετικά με τον ερχομό του Παναθηναϊκού γράφει η εφημ. «Θάρρος» στις 4 Μαΐου 1929:
 «ο Παναθηναϊκός η συμπαθής πρωταθλήτρια των Αθηνών που συγκεντρώνει ό,τι καλόν έχει να παρουσιάσει το Ελληνικόν ποδόσφαιρον όχι μόνον εις την έδρα του, και εις την πόλιν μας φιλοξενούμενος θα γίνει το αντικείμενον θερμών εκδηλώσεων και τας συναντήσεις του θα παρακολουθήσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δια την αν’απτυξιν του αθλητισμού άνδρες. Το Εμπορικόν Επιμελητήριον και ιδιαιτέρως ο Πρόεδρος κ. Π. Κωστόπουλος κατέβαλε κάθε προσπάθειαν δια να πραγματοποιηθούν οι αγώνες αυτοί και προσέφερε δύο έπαθλα τα οποία θ΄απονεμηθούν εις την νικήτριαν εκατέρας των συναντήσεων. Οι αγώνες θα γίνουν ώρα 4μμ εις την Πλατείαν του Συντάγματος, συμμετοχή της φιλαρμονικής…τα Συμβούλια των καλαματιανών ομάδων από ημερών εργαζόμενα επέτυχον την εξασφάλισιν ανέτου παραμονής των θεατών και τήρησιν απολύτου τάξεως. Καθίσματα μεταφέρονται υπεραρκετά, τοποθετούνται δε κατά τοιούτον τρόπον ώστε να μένουν διάδρομοι και αποφεύγεται ο συνωστισμός…τιμαί εισιτηρίων Α΄ θέσις (κάθισμα) δρχ. 15, Β΄θέσις δρχ. 5.

Η ομάς του Παναθηναϊκού αποτελείται από τους εξής : Λυμπερέαν, Πιερράκον ΙΙ., Μαλτεινιώτην, Κωνσταντινίδην, Μπαλτάσην ΙΙ, Αντωνόπουλον, Μπόγδαλην Ι, Μπαλτάσην Ι, Σουρμελήν, Μπόγδανον ΙΙ, Πιερράκον Ι και Ι. Βαράγκην.
Η ομάς του Μεσσηνιακού αποτελείται από τους εξής : Στ. Τζαβίδας, Αθ. Νταβώνης, Μανωλόπουλος, Εμ. Γιαννακέας, Π. Κυριακόπουλος, Γ.Βαλαβάνης, Φ.Τρουπάκης, Πόταρης, Π. Δημόπουλος, Λ. Παπαδόπουλος, Χ. Νταουτάκης, αναπληρωματικοί Παπαμικρούλης, Μανίνος, Καρδαράς.
Η ομάς της Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως Καλαμάτας έχει την εξής σύνθεσιν: Γ. Κρητικός, Σ. Γεωργιάδης, Δ. Παυλίδης, Σ. Παπαζιάν, Ν. Μποτέας, Στ. Μπουζάκης, Εμ. Μπαλίλης, Μιχ. Βρεττός, Θ. Μπαλίκης, Γ. Παπαευσταθίου, και Χαρ. Νταουτάκης, αναπληρωματικός Βαβιάν Τσίχλης.»   
Τα αποτελέσματα των αγώνων, που έγιναν ο μεν πρώτος το Πάσχα 5.5.1929  ήταν Παναθηναϊκός-Ένωσις Κων/πόλεως=3-1 και ο δεύτερος που έγινε την Δευτέρα του Πάσχα 6.5.21929 ήταν Παναθηναϊκός-Μεσσηνιακός=5-0.
Στην δεξίωση ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Π. Κωστόπουλος μεταξύ άλλων είπε «….σκοπός του ποδοσφαίρου δεν είναι να γυμνάζονται εις το να δίδουν κλωτσιές. Σκοπός είναι να γυμνάζεται το σώμα αλλά και το πνεύμα, να εξασκήται η ομάς και εις μίαν ευφυά, πνευματώδη ενέργειαν. Θα παρετήρησαν, όσοι παρέστησαν εις τους αγώνες, πως ενήργουν οι Παναθηναϊκοί. Εγνώριζον που θα κτυπήσουν, που θα δώσουν την σφαίραν και το αποτέλεσμα που θα φέρη, πως θα φθάσουν εις το τέρμα και πως θα επιτύχουν την νίκην. Με πνεύμα, με τάξη, με στρατηγικήν. Χωρίς να καταβάλλουν όσαι των ομάδων μας προσπάθειαι, χωρίς να κυρασθούν, όσον αυτοί, επολέμησαν και ενίκησαν. Οι αγώνες ήτο μια απόλαυσις και δια το πνεύμα. Διότι επιτέλους αυτό ικανοποιείται και δι΄αυτό δια να καταδειχθή η πνευματική υπεροχή εις την τακτικήν εγένοντο οι αγώνες. Αυτός δε είναι και ο ανώτερος σκοπός του ποδοσφαίρου». 

*Από το αρχείο Χρήστου Νικ. Ζερίτη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου