Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ Γ.Σ.
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 2002
 ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΣΤΩΝ

Στα πλαίσια φιλικού αγώνα της Δευτέρας 20 Μαΐου 2013 μεταξύ των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών του Μεσσηνιακού Γ.Σ. και του Παναθηναϊκού ΑΟ, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για ενίσχυση των τραυματιών του τμήματος Άρσης Βαρών του Μεσσηνιακού, κάνουμε σήμερα μία αναδρομή στην δημιουργία των ποδοσφαιρικών τμημάτων των δύο ομάδων:

*ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ.: Η ίδρυση του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου είναι δημιούργημα της λεγόμενης «γενιάς του 1890». Είναι η γενιά που σφράγισε με το έργο της και έβαλε τις βάσεις της νεώτερης πόλης από κάθε άποψη
         Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, νέοι επιστήμονες και φοιτητές πρωτοστατούν στη δημιουργία πνευματικής κίνησης. Λειτουργεί η λέσχη «Δαφνών», η Φιλαρμονική και σχηματίζονται θεατρικές ομάδες. Στα 1894 δημιουργείται ο Σύλλογος Πεζοπόρων ο «Ευκλής» με πρόεδρο τον Παναγιώτη Εμμ. Μπενάκη. Η ίδρυση του «Ευκλή» συμπίπτει με την έναρξη των διεργασιών για την οργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών αγώνων του 1896. Το γεγονός αυτό ενεργοποιεί τους ιδρυτές του Συλλόγου στην κατεύθυνση της οργάνωσης γυμναστηρίου. Τον Αύγουστο του 1895 ο Σύλλογος μετατρέπεται από Πεζοπορικό σε Γυμναστικό. Πρώτος πρόεδρος ο Παναγιώτης Εμμ. Μπενάκης.

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του ιδρύεται το 1909, ταυτόχρονα με την εμφάνισή του στην Αθήνα. Στην εφημερίδα «Φρουρός» της 28.4.1909 υπάρχει περιγραφή του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα που έγινε στην Καλαμάτα, στη διάρκεια γυμναστικών επιδείξεων. «Πλημμυρισμένο με φως και κόσμο το απόγευμα της Κυριακής το Γυμναστήριο...με το τέλος των εξετάσεων ο κόσμος κατάλαβε τις θέσεις εις την πλατείαν των ασκήσεων, έξω του Γυμναστηρίου. Κοντά αι κυρίαι με τις δεσποινίδες, κοντά οι μαθηταί και όλος ο κοσμάκης. Οι αγωνισταί του φούτ-μπώλ με φανέλες μπλέ και ερυθράς έτρεχαν απομακρύνοντες το στοιβαζόμενο πλήθος, πηδώντες, κουβεντιάζοντες, καμαρώνοντες, επιδεικνυόμενοι. Τοιουτοτρόπως εσχηματίσθη μια αρκετά ευρύχωρος πλατεία, η οποία θα εχρησιμοποιείτο για το αγώνισμα…το αγώνισμα ετακτοποιήθη, αι τάξεις ορίσθησαν. Στο ένα μέρος και στο άλλο οι τερματοφύλακες. Ο Τόφαλος και ο Στάϊμπαχ. Ο κορμερός Φώτης Κωστόπουλος τερματοφύλαξ των μεν, ο αθλητικός Γ. Πτωχούλης των δε. Το σύνθημα εδόθη, το αγώνισμα άρχισε. Με ρυθμικότητα και προσοχή κτυπούσαν την σφαίρα οι Κόκκινοι, με τέχνη και ευστροφία αντέκρουον οι Γαλάζιοι. Ανάμεσα σ΄όλους οι κορυφαίοι του παιχνιδιού κ.κ. Αμπελάς και Μίμης Κωστόπουλος ηγωνίζοντο με χάρη. Ο συμπαθής νέος κ. Εδουαρδ Τσαν με μεγάλη επιτηδειότητα και τέχνη δίδει τα παραγγέλματα. Το φουτ-μπώλ ρίπτεται. Φθάνει σχεδόν στο τέρμα. Ο κόσμος είναι έτοιμος να φωνάξει. Έν επιτήδειον κτύπημα ενός εκ των αντιθέτων αλλάσσει την θέσιν του. Τέλος και πάλι αρχή. Αυτό κάνει τον κόσμο να εννοήσει ότι είναι προπονημένοι γερά και αι δύο μερίδες. Μόλις μετά μια ώρα εγένετο το πρώτο τέρμα, αφού ίδρωσαν και ξίδρωσαν οι αγωνισταί. Ενίκησαν οι γαλάζιοι…η ομάδα αυτή που λειτουργούσε στα πλαίσια του Μεσσηνιακού Γ.Σ. αποτελείτο από του κάτωθι αθλητάς: Νικόλαος Καπετανάκης, Δημήτριος Αγγελίδης, Γ. Οικονομίδης, Ηλ. Μικρουλέας, Ντ. Γιαμπανάς, Χρυσοστομος Βογόπουλος, Ιωάννης Καπετανάκης, Εμμ. Παπαναργύρου, Γεώργιος Κοντοζαμάνης, Κούλης Μπασάκος, Γεώργιος Αγγελίδης, Πότης Νικολόπουλος, Ηλ. Ρακιτζής, Π.Πτωχούλης, Φώτης Κωστόπουλος, Ι.Ηλιόπουλος, Βενετσάνος Κετσέας, Γ.Φραγκούλης, Δ.Βεντήρης, Φάνης Νινιός, Κώστας Σταματόπουλος.
Οι περισσότεροι από τους παραπάνω υπήρξαν διασημότητες, μεταξύ του οι αφοί Κωστόπουλοι ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως νυν ALPHA BANK, ο Εδουάδος Τζάν γιός του μεγαλύτερου τότε εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων και πρόξενος της Γερμανίας στην Καλαμάτα, ο Β. Κετσέας στρατηγός και ήρωας του αλβανικού μετώπου, ο επιφανής δικαστικός Η.Μικρουλέας κ.α.
*τα στοιχεία είναι από την μελέτη του Ηλία Μπιτσάνη της εφημ.  «Ελευθερία» Καλαμάτας.

  • ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΑΟ: Η ιστορία του Παναθηναϊκού ξεκινάει στις αρχές του 20ου αιώνα στις γειτονιές της Αθήνας. Το ποδόσφαιρο είχε μόλις αρχίσει να παίζεται στις αλάνες τις πρωτεύουσας και ο Γιώργος Καλαφάτης, ένας νεαρός αθλητής στίβου του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου, είχε μαγευτεί από το νέο άθλημα.
    Το 1906, ο Καλαφάτης συμμετείχε ως μέλος της ομάδας του Εθνικού ΓΣ στην Μεσοολυμπιάδα των Αθηνών, εκπροσωπώντας τα ελληνικά χρώματα. Λίγους μήνες αργότερα, μαζί με αρκετούς άλλους αθλητές του Εθνικού, αποχώρησαν και μεταπήδησαν στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σϋλλογο. Εκεί, ο Καλαφάτης συνέχισε να αγωνίζεται στα αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού ενώ παράλληλα πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος του Συλλόγου.
  •  
  •                                                   ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ  1925
    Η οριστική διάλυση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανελληνίου ήρθε πολύ σύντομα. Ο σύλλογος των «Ολυμπιονικών» κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ομάδα του Γουδή, επικεφαλής της οποίας ήταν ο Παναγής Βρύωνης, ο άνθρωπος δηλαδή που πρωταγωνίστησε στην εισαγωγή του αθλήματος στη χώρα μας, έχοντας ζήσει επί πολλά χρόνια στην Ελβετία και έχοντας διατελέσει παίκτης και αρχηγός της Σερβέτ. Το Γουδή συνέτριψε τον Πανελλήνιο με διψήφιο αριθμό τερμάτων και η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να διαλύσει οριστικά το ποδοσφαιρικό τμήμα. Ο Καλαφάτης και η παρέα του έπρεπε να βρουν νέο χώρο για να στεγάσουν την τρέλα τους. Η μεγάλη ημέρα δε θα αργούσε να έρθει.

  • Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908, στο Πολύγωνο, ο Γιώργος Καλαφάτης και η παρέα του συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν να ιδρύσουν μία νέα ομάδα. Μια καθαρά ποδοσφαιρική ομάδα που έμελλε να γίνει η σημαντικότερη ομάδα της Ελλάδας. Ήταν η ιδρυτική πράξη του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών. Του Συλλόγου που κάποια αργότερα θα μετονομαζόταν σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο.

  • Η νέα ομάδα πέρασε από πολλές περιπέτειες μέχρι να καθιερωθεί ως κυρίαρχη δύναμη του αθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο της γήπεδο ήταν στο οικόπεδο Καραπάνου, στην περιοχή της σημερινής ΑΣΟΕΕ. Στα τέλη του 1910, το όνομά της ομάδας έγινε Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος (ΠΠΟ) και στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος (ΠΠΑΟ). Ο Καλαφάτης αποτελούσε όλα αυτά τα χρόνια την «ψυχή» και την κινητήριο δύναμη της ομάδας.

  • Στα μέσα της δεκαετίας του ’10, εντάχθηκαν στον ΠΠΟ, δύο μεγάλες φυσιογνωμίες που έμελλε να παίξουν σπουδαίο ρόλο στην πορεία της ομάδας. Ήταν ο Λουκάς Πανουργιάς και ο Απόστολος Νικολαΐδης. Δύο προσωπικότητες που σημάδεψαν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο την ιστορία του Παναθηναϊκού.

  • Τα αρχικά χρώματα του Συλλόγου ήταν το κόκκινο και το λευκό. Πολύ σύντομα, από το 1911 και μετά, επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα. Το 1918, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε να καθιερώσει ως έμβλημα της ομάδας το τριφύλλι. Ήταν μία εισήγηση του διακεκριμένου αθλητή και αργότερα παράγοντα της ομάδας, Μιχάλη Παπάζογλου. Το πρώτο τριφύλλι σχεδιάστηκε από τον διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης, Γιώργο Χατζόπουλο.

  • Το 1919. ο Γιώργος Καλαφάτης συμμετείχε στους Διασυμμαχικούς αγώνες που έγιναν στο Παρίσι. Από τη γαλλική πρωτεύουσα έφερε την πρώτη καθαρά ποδοσφαιρική εμφάνιση της ομάδας, ενώ περίπου την ίδια εποχή, συνέλαβε το όραμα για δημιουργία ιδιόκτητου γηπέδου για τον Σύλλογο.
  • Ο Μεσσήνιος Ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ιστορία του Παναθηναϊκού, διότι ήταν ο πρώτος  τερματοφύλακάς του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου