Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

ΝΕΔΟΥΣΑ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ ΤΑΥΓΕΤΟΥ-ΔΡΩΜΕΝΟ ΕΥΕΤΗΡΙΑΣ--ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΜΝΟΤΥΦΕΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ.

ΣΧΟΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΜΝΟΤΥΦΕΣ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ.

          Άραγε πόσο άσχετος μπορεί να είναι ο «οραματιστής» που μεθόδευσε τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμάτας, όταν καταχωρεί το Δρώμενο Ευετηρίας της Νέδουσας μαζί με τις άλλες αποκριάτικες αστικές χαριτωμενιές. Εντάξει δεν μπορεί ο καθένας να ξέρει τι γίνεται στη Νέδουσα και το τι συμβολίζει ένα δρώμενο, αλλά είναι προσβολή στο Δρώμενο, που τελείται εδώ και μερικές χιλιετίες στη Νέδουσα, να μπαίνει στην ίδια μοίρα με τα χθεσινά γαϊτανάκια, και να το λένε κιόλας «αποκριάτικη εκδήλωση».
        Και ακόμα χειρότερα κύριε άσχετε, στα δρώμενα, και κυρίως αυτό της Νέδουσας, δεν υπάρχει ώρα έναρξης και λήξης. Οι τελετουργικές αγροτικές πράξεις δεν μπαίνουν στα αστικά σας καλούπια.
        Και ακόμα τρισχειρότερα, όπως με πληροφόρησαν οι αδελφικοί φίλοι της Νέδουσας, είχαν κάποιοι το θράσος να τους ζητήσουν να έλθουν στη Καλαμάτα να παρουσιάσουν «μέρος του προγράμματός τους». Και βέβαια οι Νεδουσαίοι  είναι σοβαροί. Όχι αστικές πριμαντόνες.
         Τα άσεμνα στο Δρώμενο της Νέδουσας είναι τελετές ιερές και ενοχλούν την αστική ηθική σας γι’ αυτό και πάτε να το «πακετάρετε συμμείκτως». Συμμείκτως, σαν τα σκουπίδια που κουβαλάτε στην περιοχή των τοπικών διαμερισμάτων. Όταν όμως εσείς «βιάζετε» την αισθητική μας, όταν βιάζετε το περιβάλλον που ζούμε, όταν «υποβιβάζετε» την νοημοσύνη μας, με ποιες άσεμνες λέξεις, ανάλογες, να εκφραστούμε αποκριάτικα. Τα τοπικά διαμερίσματα του Ταϋγέτου δεν έχουν ανάγκη από διαφήμιση για τον πολιτισμό τους. (Ούτε στημένες γιορτούλες του πεντάλεπτου, σα να λέμε «φιλαρμονική για κάλαντα την Πρωτοχρονιά», στα τοπικά διαμερίσματα). Διαφήμιση χρειάζονται μόνο οι ασύμμετροι δεματοποιητές σας και οι χωματερές που θα κλείνατε.-

Χρήστος Ν. Ζερίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου