Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Πότε ήρχισαν οι Έλληνες να νίπτωνται την πρωίαν

 ΓΙΑΤΙ ΝΙΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΠΡΩΪ

Πόσο πλούσια γίνεται η λαογραφική ιστορία του τόπου μας, όταν ασχολούνται με αυτή επιστήμονες αρχαιολόγοι και ερμηνεύουν λαογραφικά φαινόμενα. Μια επιστήμη την οποίαν πρώτος ο Νικόλαος Πολίτης καθιέρωσε και δίδαξε. Τον δρόμο που χάραξε ακολούθησαν πολλοί. 
Ένας από αυτούς ο Χρήστος Τσούντας από τον Στενήμαχο Ανατολικής Ρωμυλίας (του οποίου μελέτη σχετική με τον επικεφαλίδι θέμα μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω), με τεράστιο ανασκαφικό και συγγραφικό έργο, αλλά και Κωνσταντίνος Ρωμαίος από τα γειτονικά μας Βούρβουρα Αρκαδίας, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος Έλληνας αρχαιολόγους που έκανε ανασκαφικές εργασίες στη Βεργίνα με μαθητή του τον Μανόλη Ανδρόνικο.
Το συνημμένο δημοσίευμα που βρήκα στην περιοδική έκδοση "Ο Μέντωρ", το οποίο είναι "ενημερωτικό δελτίο των Εταίρων της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας", στο τεύχος 36 του Δεκεμβρίου 1995 στις σελίδες 151-155, αποτελεί αναδημοσίευση από το παλαιό περιοδικό "Η μελέτη" του 1907.




 

































ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΣΟΥΝΤΑ

https://www.themata-archaiologias.gr/wp-content/uploads/2017/04/christos_tsountas_2017_1_148-149_mc.pdf









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου