Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

"Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ" σε δημοσίευμα της εφημερίδος "ΑΙΩΝ" το 1841

 "Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ"

Η πολύ σοβαρή εφημερίδα «ΑΙΩΝ» που εκδόθηκε το 1838 από τον Ιωάννη Φιλήμονα, ιστορικό της Επαναστάσεως του 1821 και της Φιλικής Εταιρεία, και από το 1854 συνέχισε την έκδοσή της ο γιός του Τιμολέων, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολιτεύματος και του τύπου. Παρ’ όλο που η προοδευτικότητά της υπήρξε αναμφισβήτητη, πολλές φορές σε δημοσιεύματά της παρουσίασε ένα πρόσωπο αλλόκοτο παρασυρόμενη από συνδρομητές της σε σκοταδιστικά μηνύματα. Γεγονός είναι πως είχε φιλορωσική τοποθέτηση και απόψεις του δόγματος της ρωσικής εκκλησίας.
Βέβαια ποτέ δεν πρέπει να κρίνομε απόψεις και συμβάντα άλλων εποχών με τα σημερινά μυαλά. Η περίοδος του 19ου αιώνα δεν υστερούσε σε τίποτα από τις μεσαιωνικές αντιλήψεις και την θρησκοληψία όλων των λαών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως στις μέρες μας έχει εξαλειφθεί.
Παρουσιάζω ένα δημοσίευμα σχετικό με την «έλευση του αντίχριστου». Αντίχριστος είναι ο πολέμιος της Χριστιανικής θρησκείας ή ο αντίθετός της, το πρόσωπο που ενσαρκώνει το κακό, ο διάβολος σύμφωνα με το λεξικό Μπαμπινιώτη. Το δημοσίευμα αυτό είναι ανυπόγραφο, για να δημοσιευθεί όμως είχε την αποδοχή (για πολλούς λόγους) του εκδότη.
Ο συντάκτης του εσχατολογικού κειμένου παρουσιάζει  σε κάθετη ανάπτυξη την λέξη ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ (με μικρά γράμματα) και  αντιστοιχεί το κάθε γράμμα με την αριθμητική τιμή το. Στο άθροισμα των αριθμών βρίσκει σύνολο 1841 και «συμπεραίνει» πως το αντίστοιχο έτος, που ήταν τότε, είναι αυτό που «αναμένεται η έλευση του Αντίχριστου».



Αντί του να γράψωσιν ή να είπουσι τινές προφητικώς ότι κατά 1841 θέλει γίνει γνωστός εις τον Κόσμον Αντίχριστος τις, έλαθον ειπόντες ότι το 1840 θέλει γίνει μία ποίμνη και είς ποιμήν. Ότι αληθεύει το πρώτον αποδεικνύεται από τη εξής αριθμητικήν διαπίστωσιν

Α               1
Ν             50
Τ            300
Ι               10
Χ            600
Ρ            100
Ι               10
Σ            200
Τ            300
Ο             70
Σ            200
           
1841


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου