Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

ΠΟΛΙΑΝΑ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΩΝ) ΕΞΩ ΜΑΝΗΣ

 ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΑΝΙΤΕΣ

Αγαπητοί συχωριανοί και μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού μας Συλλόγου σας χαιρετώ. Παίρνω την πρωτοβουλία να απευθύνω μία ανοικτή επιστολή στην οποίαν θα καταθέσω κάποιες απόψεις και προτάσεις. Και βέβαια σε καμία περίπτωση μην παρεξηγηθεί η κίνησή μου διότι δεν θέλω να υποκαταστήσω τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο αλλά και τις ανεξάρτητες πρωτοβουλίες κάποιων συχωριανών μας.

                                                    Πολιανιτόπουλα το 1997

Αναθάρρησα διαπιστώνοντας πως αρκετοί διάβασαν με ενδιαφέρον την ανάρτησή μου σχετικώς με τα, κατά την άποψή μου, ιστορικά Μνημεία της Πολιάνας. Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω πως η άποψή μου για την διάσωση και διατήρηση των ιστορικών στοιχείων στην περιοχή Παληόχωρα, δίπλα δηλαδή στο σημερινό Κοιμητήριο, έχει σχέση με την σχεδιαζόμενη επέκτασή του. Οφείλουμε λοιπόν να προχωρήσουμε στην επέκταση του Κοιμητηρίου αλλά βέβαια να διατηρήσουμε την διασωθείσα  «Χαλικούρα» στο νέο χώρο, αφού αυτή είναι το μόνο ιστορικό στοιχείο που υπάρχει στο δωρηθέν οικόπεδο (τα άλλα ιστορικά στοιχεία είναι στο παρακάτω).

Νιώθω λοιπόν την υποχρέωση, ορμώμενος από τη αγάπη μου για το χωριό μας, να καταθέσω τα παρακάτω :
-Οι απανταχού Πολιτιστικοί Σύλλογοι με έδρα τις μεγαλουπόλεις, όπως και ο δικός μας, υπήρξαν ως σύνδεσμοι για την επαφή και την επικοινωνία των μελών τους, την εποχή που οι εσωτερικοί μετανάστες της Αθήνας ένιωθαν την ανάγκη και να συναντιούνται, να εκδίδουν την εφημερίδα των ειδήσεών τους αλλά και να εξωραΐζουν το χωριό της καταγωγής τους. Οι αποστάσεις τα παλιά χρόνια ήταν μεγάλες και η επίσκεψη στο γενέθλιο τόπο γίνονταν μια φορά το χρόνο για κάποια θρησκευτική πανήγυρη.
-Στις εποχές που ζούμε οι Σύλλογοι εκσυγχρονίζονται και, εκτός από τους σκοπούς τού υπάρχοντος καταστατικού λειτουργίας τους, παίρνουν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη των ιστορικών στοιχείων του τόπου καταγωγής των καθώς και για τον εμπλουτισμό των δράσεων τους. Εμείς θα μείνουμε πίσω;

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας θα πρέπει να προχωρήσει στη σύγχρονη εποχή με θάρρος και ριζοσπαστικές ιδέες. Αλλιώς οι Πολιτιστικοί σύλλογοι δεν θα έχουν λόγο υπάρξεως. Ένα πανηγύρι, μια πρωτοχρονιάτικη πίτα και κάποιες βραβεύσεις ίσως αρκούν για να κρατήσουν ένα σύνδεσμο μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά η ποιότητα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις είναι αυτό που ζωντανεύει μια κοινότητα και κάνει τα μέλη της ενεργά. Διαφορετικά μένουν οι ταμπέλες και οι τίτλοι. Οι απλοί διαχειριστές των Πολιτιστικών Συλλόγων δεν αρκούν πλέον σε μια αλματωδώς μετασχηματιζόμενη εποχή.
-Εκτιμώ πως ο δικός μας Σύλλογος θα πρέπει να :
-Δημιουργήσει ένα Site ή μια Σελίδα στο F/B και μέσω αυτών να υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση των μελών του. Εκτός από τις ειδήσεις, πρέπει να υπάρχει και η κοινωνική δικτύωση με κατάθεση απόψεων των Μελών του, σχετικές ειδοποιήσεις, κείμενα για το χωριό, την ιστορία του, τις παραδόσεις του κλπ που θα ελέγχει ένας διαχειριστής του. Και βέβαια να δημοσιοποιηθεί η ιστορία του Συλλόγου που μας ενώνει όλους, να προβληθούν τα παλαιά μέλη του, οι Προέδροι του, να τιμηθούν εξαιρετικά όσοι ζουν και ανιδιοτελώς προσέφεραν, σαν τον σεβαστό μας Πέτρο Νικολαρέα.
-Αποκαταστήσει την ετήσια εορτή του Σωτήρος. Ειδικότερα, για την περίοδο πριν της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και προκειμένου να έρθουν στο χωριό και νεότερες γενιές Πολιανιτών, θα μπορούσαν να οργανωθούν, 2-3 ημέρες πριν την 6η Αυγούστου, αγώνες για Σκάκι και Πιγκ Πόγκ ανεξαρτήτως ηλικίας, Ρίψη Λιθαριού Ενηλίκων, Διελκυστίνδας παιδιών και ενηλίκων στο χώρο του Σχολείου, αγώνες δρόμου π.χ. Πλατεία-Πανευρώπη μετά επιστροφής ή Πλατεία-Μεγάλη Πέτρα-Πάνω Μεριά-Πλατεία. Οι βραβεύσεις των 3 νικητών στο κάθε αγώνισμα να γίνεται το βράδυ πριν την έναρξη του πανηγυριού.
Όλα αυτά τα αθλητικά τα οργανώνω επί μια 20ετία στην Αλαγονία με τεράστια επιτυχία. Βέβαια εκεί περιλαμβάνονται και αγώνες Ποδοσφαίρου, Βόλεϊ και Μπάσκετ διότι υπάρχει γήπεδο. Μπορεί να οργανωθούν αγώνες σε συνεργασία με τον σύλλογο των Χοτασιωτών. Η ουσία είναι πως αν δεν προκληθούν με κάτι νεανικό οι νεότερες γενιές να έρθουν στο χωριό μας, θα είμαστε οι ίδιοι και οι ίδιοι που θα συναντιόμαστε.
-Αποκαταστήσει τη ετήσια εορτή του Αγίου Νίκωνος. Η Πολιάνα θα μπορούσε να γίνει κέντρο προσκυνήματος του Ποντιακού Ελληνισμού που ο συμπατριώτης τους Άγιος Νίκωνας έζησε τα τελευταία του χρόνια και απεβίωσε στην περιοχή μας όπου υπάρχουν και τα οστά του. Θα πρέπει να προσκληθούν στις επόμενες εορτές εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας τους για να παρευρεθούν την 26η Νοεμβρίου. Στην συνεστίαση δε που γίνεται παραδοσιακά στο σχολείο να αλλάξει το περιεχόμενο και από τους λόγους να μεταφερθούμε στην ουσία της εορτής, όπως τόλμησε κάποτε η Γεωργία Μωρακέα.
-Προβάλει τα Ιστορικά σημεία της Πολιάνας.  Ψηφιακό Τουριστικό Οδηγό με τις αντίστοιχες αναφορές (και γιατί όχι έντυπο)  που θα ενημερώνει τον επισκέπτη για το ποία κύρια ιστορικά σημεία θα μπορούσε να επισκεφθεί. Παληόχωρα, Κοιμητήριο, Πανευρώπη, Μονή Πέτρου & Παύλου στο βουνό Άγιος Νίκων, Μεγάλη Πέτρα και Μοναστήρι, εκκλησία Σωτήρα, εκκλησία Αγίου Νίκωνος κλπ.
-Δημιουργήσει έκδοση λευκώματος παλαιών φωτογραφιών (όπως ήδη έχουν κάνει άλλοι Σύλλογοι). Για το χωριό μας έχω διαπιστώσει πως ο αγαπητός μας Σταύρος Μωρακέας έχει ήδη στην κατοχή του ένα σημαντικό αρχείο που θα μπορούσε με την κατάλληλη επεξεργασία να εκδοθεί και να αποφέρει ένα εισόδημα στο ταμείο του Συλλόγου μας.
-Ίσως στο μέλλον θα πρέπει να μεταδίδονται, αν όχι όλες, οι κυριότερες εκδηλώσεις μας με Live Streaming ώστε να τις παρακολουθούν και τα μέλη που δεν μπορούν να παρευρεθούν. 
-Και βέβαια κάτι παρεμφερές θα μπορούσε να γίνει και για τις εκλογές του Συλλόγου μας. Να παρακολουθούν τις Γενικές Συνελεύσεις και να συμμετέχουν με τοποθετήσεις όλα τα μέλη. Να ψηφίζουν On Line και αυτοί που δεν μπορούν να πάνε στην Αθήνα. Οι πλατφόρμες που αναπτύχθηκαν με αφορμή την πανδημία είναι πολλές και εύχρηστες.

Δεν θα σας κουράσω άλλο. Καλώ τον κάθε καλοπροαίρετο Πολιανίτη να καταθέσει και τις δικές του απόψεις. Στόχος να αναδειχθεί ο Πολιτισμός της Πολιάνας και για μας που την αγαπάμε αλλά και για τους επισκέπτες που θα έρθουν όταν μάθουν για τα Μνημεία της, κυρίως τα θρησκευτικά, και μην απορήσετε αγαπητοί μου αν κάποια στιγμή στο μέλλον η Πολιάνα μας, ο Άγιος Νίκων σήμερα, γίνει κέντρο προσκυνήματος των Ποντίων, μετά από τα γνωστά τους θρησκευτικά κέντρα σαν την Παναγία Σουμελά.

Επειδή οι μέρες είναι πονηρές, σας δηλώνω πως καμία υστερόβουλη σκέψη δεν υπάρχει στη δραστηριοποίησή μου και το μόνο που με οδηγεί να θέσω τις απόψεις μου, είναι η άδολη αγάπη μου για τον τόπο, στον οποίον μπορεί να μην γεννήθηκα, τον αγαπώ όμως διότι έζησα από πολύ μικρός και το χρωστάω στη μνήμη της γιαγιάς μου της Ευτυχίας Κατσαρέα (Βαγγέλαινας), της μητέρας μου Αθηνάς, των λατρευτών θειάδων μου Γιώτας, Βούλας και Μεταξίας, αλλά και σε όλους τους προαπελθόντες Πολιανίτες που γνώρισα και αγάπησα.
  Καλαμάτα 18 Ιουνίου 2021

 

 

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Χρήστο δεν υπάρχει καμία χαλικουρα μόνο τροχαλος υπάρχει όπως αποκαλούσαν οι πατεράδες μας τους σωρούς από μικρές πέτρες που πέταγαν στην άκρη των χωραφιών Επίσης θα ήθελα να σου πω ότι όλα τα χωράφια της Πολιανας είναι γεμάτα από τέτοιους τραχαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή