Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



 ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Ο Ιωάννης Κυριακός (1776-1857) υπήρξε δήμαρχος Καλαμάτας τα έτη 1841-1857.

Με αφορμή την παρακάτω παρουσιαζόμενη  είδηση  από την εφημ. "Αθηνά" Αθήνας στις 14/4/1853,
σημειώνονται τα εξής (απόσπασμα από το εξαιρετικό βιβλίο του Παναγή Χρ. Κουμάντου «Οι Δήμαρχοι της Καλαμάτας 1834-1978» Καλαμάτα 2017).
«…στα τέλη Ιανουαρίου 1841 έγιναν δημοτικές εκλογές στην Καλαμάτα και ένεκα του τρόπου διεξαγωγής τους διήρκησαν αρκετές ημέρες… τις κέρδισε ο Ιωάννης Κ. Κυριακός ο οποίος διορίστηκε δήμαρχος στις 14 Αυγούστου 1841… την άνοιξη του 1846 διενεργήθηκαν Δημοτικές εκλογές… στις εκλογές Δήμαρχος Καλαμάτας αναδείχθηκε και πάλι με διορισμό ο Κυριακός… το 1849 σε νέες δημοτικές εκλογές, ο τύπος της εποχής κατήγγειλε σωρεία επεμβάσεων προκειμένου αυτές να αναβληθούν. Κατόπιν τούτου ο διορισμένος από την Κυβέρνηση Δήμαρχος Κυριακός παρέμεινε ακλόνητος στη θέση του, την οποίαν διατηρούσε «προ εννέα ετών, μολονότι αλλεπάλληλοι  διαταγαί εξεδόθησαν προς διενέργεια εκλογών…-εφημ ΑΙΩΝ 19.12.1949»…. Ο Ι. Κυριακός παρέμεινε Δήμαρχος Καλαμάτας περισσότερο από 15 χρόνια. Εκτός από τις αγωνιστικές περγαμηνές ο Κυριακός διέθετε ισχυρούς πολιτικούς συνεργάτες κι αυξημένη κοινωνική ευαισθησία, με αποτέλεσμα να μη συναντά σφοδρές αντιδράσεις από το λαό, στην κατ’ εξακολούθηση καταστρατήγηση του εκλογικού νόμου… ο Κυριακός ήταν σπουδαίος ιεροψάλτης και έψελνε ακόμα και ως Δήμαρχος στο ναό του Αγίου Αθανασίου. Πέθανε από συγκοπή έξω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, σε ηλικία 81 ετών…. Ένεκα της ταραχής την οποίαν εδοκίμασε εις την οικίαν του τη θυγατρί γαμβρού του Γεωργίου Εμμ. Παπαδοπούλου*, εξ αιτίας της συμπεριφοράς του τελευταίου προς την θυγατέρα του Καλλιρόην και μάλιστα κατά το πρώτον έτος του γάμου των…»

*Σχετικώς με τον Γεώργιο Εμμ. Παπαδόπουλο ετοιμάζεται δημοσίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου