Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΑΘΩΣΠΡΕΠΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ "ΤΙΠΟΤΑ".           
             Φαίνεται πως κάποιοι «άκαπνοι» που θέλουν να το παίξουν «χωροφύλακες» και «παιδονόμοι», πήρανε αφορμή  τα θλιβερά περιστατικά της μεγαλοβδομάδας στην περιοχή μας και παίζουν το παιχνίδι της ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΥ. Παραβλέπουν πως ο Σαϊτοπόλεμος, ως διαχρονικό έθιμο της Καλαμάτας, ΕΙΝΑΙ ΛΑΪΚΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΚΤΗ ΤΟΥ και έχει βαθιά τις ρίζες του στην τοπική κοινωνία, αλλά και έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές  καλαματιανών. Το αν κάποιοι απρόσεκτοι και με  επιπόλαιη συμπεριφορά συνεχίζουν να κατασκευάζουν βαρελότα και λοιπά εκρηκτικά, αυτό δεν συνδυάζεται με τον Σαϊτοπόλεμο και είναι τελείως ξεκομμένο. Εξ΄ άλλου τα εκρηκτικά δεν είναι σημερινό φαινόμενο, αλλά έρχεται από τα πρώτα επαναστατικά χρόνια του 1821,  και ερμηνεύεται και λαογραφικά.
            Όσον αφορά και αυτούς που σχολιάζουν αρνητικά την ρίψη σαϊτών από μικρά παιδιά και εφήβους, ας μάθουν, διότι μάλλον δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ τους τον Σαϊτοπόλεμο, πως κανένα άσχετο παιδί δεν ρίχνει σαΐτες και πως όλα τα παιδιά, είναι παιδιά σοβαρών σαϊτολόγων, και τις σαΐτες τις ρίχνουν με την επίβλεψη των γονιών τους. Και βέβαια οι σαΐτες είναι πιο ήπιες και πιο στρωτές από αυτές των ενηλίκων. Εφέτος τα δύο μικρά από το «Κρυφό σχολειό» τα βοήθησαν, όπως κάθε χρόνο, οι πατεράδες τους, και τα τέσσερα εφηβάκια από το «Κούγκι» τα πρόσεχαν παρόντες δύο έμπειροι ενήλικες, ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΕΣΕ ΑΛΛΑ ΡΙΞΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ. 
Σαϊτοπόλεμος 2015. Από το μπουλούκι "Κρυφο Σχολειό Ράχης". Φωτό Στέλιος Κρητικάκης

              Τις ημέρες που πέρασαν βέβαια διάβασα σε τοπικές εφημερίδες  επιστολές κάποιων, ο ένας επιστολογράφος  ισχυριζόταν πως το ΚΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΣΗΜΙΚΟ ΕΘΙΜΟ. Έγραφε: (αναφορικά με το επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για το Πάσχα του 2015, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει η πρώτη σελίδα όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται σε μία εκδήλωση με τον τίτλο «το Κάψιμο του Ιούδα». Προσωπικά θεωρώ απαράδεκτο, όσο και εάν αυτή η γελοιότητα θεωρείται έθιμο, να αναγράφεται και πολύ περισσότερο να αποτελεί εκδήλωση υπό την αιγίδα του δήμου. Και μάλιστα από ένα δήμο που θέλει να διεκδικήσει και τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Και μόνο η αναγραφή του «καψίματος του Ιούδα» φέρνει στο νου όλων των φυσιολογικών ανθρώπων τους διωγμούς και το «κάψιμο» Εβραίων στην Ισπανία και άλλες περιοχές της Ευρώπης από την Καθολική Ιερά Εξέταση, τις θηριωδίες των ναζί με το «κάψιμο» ανθρώπων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυσικά όλα αυτά τα ωραία που συμβαίνουν ξανά στη γειτονία μας στην Μέση Ανατολή. Προσωπικά εκφράζω την έντονη διαμαρτυρία μου για το θέμα. Θεωρώ πως ως εφημερίδα έχετε την ευθύνη να στηλιτεύετε τέτοιες εκτροπές, για να συνετίζονται κάποιοι δήμαρχοι που λόγω της κρίσης ανακάλυψαν την ακροδεξιά και Αντισημιτική τους φύση).
           Mια κυρία  «διαφωνούσε» με τα λεφτά που -υποτίθεται- χαλάει ο Δήμος Καλαμάτας για το κάψιμο του Ιούδα.
           Και στους 2 απαντώ πως ο λαός μας καίγοντας και ανατινάζοντας τον ΙΟΥΔΑ καίει και ανατινάζει τον κάθε ΠΡΟΔΟΤΗ ΚΑΙ ΡΟΥΦΙΑΝΟ και καμιά σχέση δεν έχει με τους Εβραίους και το Ισραήλ, και πως το κάψιμο του Ιούδα δεν το χρηματοδοτεί ο Δήμος μας αλλά η τσέπη των λαϊκών ανθρώπων που τηρούν και συνεχίζουν τις παραδόσεις.
          Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ τις αρλουμπολογίες και μην γίνονται παπαγαλάκια των διαδόχων των εμπνευστών της "Πατρικής Διδασκαλίας", που συνεχίζουν μέχρι σήμερα να τους προκαλεί αλλεργία κάθε τι που είναι λαϊκό και πηγάζει από τον λαό. Αν περίμενε ο λαός μας να ψυχαγωγηθεί με βάση του τι αρέσει στην εξουσία και τι όχι, τότε θα χορεύανε μπόσανόβες σε γλυκανάλατες βεγγέρες, φορώντας παπιγιόν και στενούς κορσέδες. 
Σαϊτοπόλεμος 2015. Ο Νίκος Μουστάκας από το μπουλούκι "Κούγκι" με το εγγόνι του. Φωτό Στέλιος Κρητικάκης

         Το έθιμο του Σαϊτοπολέμου και η ανατίναξη του ΙΟΥΔΑ είναι πραγματικά λαϊκά έθιμα και ο λαός μας τα διέσωσε μέχρι σήμερα, ενάντια στην συνεχή και ακατάσχετη μπουρδολογία αυτών που θέλουν να τον ξεκόψουν από τα έθιμά του. ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΣΦΑΛΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ-ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΜΠΟΥΛΟΥΚΙΑ-ΑΠΛΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. Όσον αφορά τα εκρηκτικά ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΡΕΛΟΤΑ, που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, ας μαθαίνουν οι γονείς και οι δασκάλοι τα παιδιά πως αυτό το έθιμο είναι επικίνδυνο και ας κοιτάξουν οι αρμόδιοι να ελέγξουν αυτούς που πουλάνε ελεύθερα τα υλικά κατασκευής τους. Δυστυχώς και κρίμα υπήρξαν τα φετινά θύματα. Ας γίνει μάθημα στους επίδοξους βομβιστές και στον περίγυρό τους, ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΗΘΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΘΙΜΩΝ. 
Σαϊτοπόλεμος 2015. Η κόρη του Παναγιώτη Σγουράκη από το μπουλούκι "Κούγκι". Φωτό Στέλιος Κρητικάκης.

Ας έχουμε όλοι μας τα λόγια του Σεφέρη στο μυαλό μας, που έγραφε πως "κόβοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να κόβουμε ένα κομμάτι από το μέλλον".





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου