Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΑΫΓΕΤΟΥ 2014

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ-ΤΑΥΓΕΤΟΣ 20-27 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
            Ξαναγύρισε εκεί που γεννήθηκε και ανήκει. Η Μουσική Σύναξη συμπλήρωσε τέσσερα χρόνια ζωής, από αυτά τα τρία έζησε στον Ταΰγετο. Και φέτος μαγικές ήταν οι στιγμές που έζησαν όσοι  την παρακολούθησαν από κοντά, για να έχουν και γνώμη, τα μαθήματα, τις παράλληλες, μα και τις κύριες εκδηλώσεις που έγιναν όλες στο θεατράκι του Πλάτανου. Όταν κατόρθωσε ώστε, η Παραδοσιακή συναυλία των Κυριάκου Γκουβέντα, Νίκου Αγγελόπουλου, Νίκου Παλαιολόγου, Πέτρου Κούρτη, Παναγιώτη Μάλαμα και της Έφης Πολίτη, να μετατρέπεται σε ένα μαγικό μουσικό ταξίδι που μορφώνει και ψυχαγωγεί, και να συνδυάζεται με την ομάδα “DIMINUITA” που μέσα από δύσκολα μουσικά μονοπάτια οδήγησε τους θεατές σε κόσμους άγνωστους, στους πολλούς, εξίσου μαγικούς όμως,  να επιστρέφει στις αρχαϊκές ρίζες των κρουστών των Μαινάδων, με τον Πέτρο Κούρτη και τον Yshai Afterman, που τους χάρισε ο Απόλλωνας την τέχνη χρήσης και γνώσης των κρουστών οργάνων, που έφτιαξε από το δέρμα του ανταγωνιστή του Μαρσύα, να συνταιριάζεται με λαϊκή παράσταση του Καραγκιόζη του Αλαγόνιου Αλέκου Κολλιόπουλου, του ήρωα της καθημερινότητας  που ζει ανάμεσά μας για να ψυχαγωγεί, να κρίνει και να σατιρίζει, και αυτή αρμονικά δεμένη με λαϊκούς ήρωες του πάλκου Μανώλη Πάππο, Δημήτρη Μυστακίδη και την Ελευθερία Κουρλιά, που οδηγούν τις ψυχές στην υπέρβαση και στην φασματοποίηση, να παρασύρεται με ομαδικά παιδικά παιχνίδια και παιδικών παραμυθιών,  που ηρεμούν και κατευθύνουν στον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, να ταξιδεύει μέσα σε ένα βράδυ απανταχού τον Ελληνισμό με την ορχήστρα «Smyrna» της Κάλιας Καμπούρη, της Ελευθερίας Κουρλιά, της Πένυς Παπακωνσταντίνου, της Ειρήνης Συσκάκη και της Χαράς Τσαλπαρά, «φεύγεις από δω» όταν ακούς  την Σαβίνα Γιαννάτου με την θεϊκή φωνή της, και τόσα άλλα που έγιναν και δεν τα πρόλαβες όλα, αλλά ένιωσες την μαγεία τους, ε «τότε τα έζησες όλα με μία».  
        Ποιος άραγε, απ’ όσους είδαν και έζησαν, δεν λυπήθηκε που όλα αυτά τελείωσαν μέσα σε μια βδομάδα και το καλοκαίρι του 2015 αργεί ακόμα; Μα βέβαια υπήρξαν και κάποιοι που όλα αυτά τα ειρωνεύτηκαν. «Διαγωνισμό ταμπούρλου» ονόμασαν τις μαγικές ηχητικές στιγμές που όλοι ζήσαμε, «γύφτικη τζαζ» είπαν την μουσική που έπαιξαν οι Diminuita, αγνοώντας πως οι Τσιγγάνοι διέσωσαν σε πολλά μέρη της Ελλάδος την ντόπια μουσική παράδοση, όταν οι αστοί και οι αγρότες ξέπεσαν στα σκυλάδικα, «Smyrna», από το Ismir, είπαν την γυναικεία ορχήστρα, που με τόσο σεβασμό απέδωσαν τα παραδοσιακά τραγούδια όλου του Ελληνισμού. Κρίμα, γιατί με κακεντρεχή σχόλια αυτού του τύπου, δεν μπορεί να αποδειχθεί η άποψή τους πως «όλα αυτά μαζί (έγιναν) για να συνηθίσουμε τα αγαθά που μας φέρνουν ειδικά οι κυνηγοί κεφαλών του ισλαμικού φανατισμού». Στα πλαίσια μιας επιστολής με τίτλο «Ταΰγετος και αριστεροφροσύνη».
       Σας ευχαριστούμε όλους που μοχθήσατε να γίνουν όλα αυτά. Το Σύλλογο Αλαγονίων Καλαμάτας, τον Αντώνη, τον Τάκη, την Έφη, την Κέλυ, τον Θάνο, τη Νάντια και όλους που ήρθαν στον Ταΰγετο και «από μακριά ταξίδεψαν για να μας ταξιδέψουν».

Χρήστος Νικ. Ζερίτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου