Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ 1888-Σύντομο ιστορικό

«ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ Γ.Σ. 1888»
Σύντομο ιστορικό

         Ο Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος  ιδρύθηκε το 1888 στην Καλαμάτα, ως πρόταση  εκγύμνασης του σώματος και του πνεύματος, από επιφανείς κατοίκους της, νέους επιστήμονες, πολιτικούς, εμπόρους και φοιτητές. Με βάση τα αρχεία του Συλλόγου, από την ίδρυσή του το 1888 και μέχρι το 1895 δεν είχε καταστατικό και λειτούργησε με μεγάλες δυσκολίες σε νοικιασμένο χώρο. Την 1.11.1895 δημοσιεύεται σε τοπικές εφημερίδες η πρώτη ανακοίνωση που γνωστοποιεί την έναρξη λειτουργίας του Γυμναστηρίου, καθορίζει τις ώρες λειτουργίας του και καλεί τα Μέλη του και τους φίλους της άθλησης να γυμναστούν. Είναι και η έναρξη λειτουργίας του Συλλόγου σε συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος αργότερα του εδωρήθη από τον δήμο Καλαμάτας. Το πρώτο καταστατικό του Συλλόγου δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την 13.1.1896 και το υπογράφει ο τότε πρόεδρος Π.Μπενάκης. Σκοπός της ίδρυσής του ετίθετο η «σωματική ανάπτυξις των μελών αυτού δια της παροχής μέσων εκγυμνάσεως και ασκήσεως» και η πραγματοποίηση του σκοπού αυτού «επιδιωχθήσεται δι’ ιδρύσεως γυμναστηρίων και δια παντός άλλου μέσου όπερ ήθελε κριθή πρόσφορον». Η σφραγίδα του Συλλόγου ήταν κυκλική, έγραφε γύρω τις λέξεις «ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» και στη μέση είχε την εικόνα του αρχαίου Μεσσήνιου Ολυμπιονίκη Δαϊκλή.
Ο Δαϊκλής ο Μεσσήνιος (ή Διοκλής) έγινε ολυμπιονίκης στον αγώνα του ενός σταδίου (192,27μ.), στην 7η Ολυμπιάδα το 752 π.Χ. και υπήρξε ο πρώτος Ολυμπιονίκης που στέφτηκε με κότινο (κλαδιά αγριελιάς). Με την ίδρυση Γυμναστηρίου αρχίζει να λειτουργεί το τμήμα της Γυμναστικής. Ακολουθεί, εν όψει της Ολυμπιάδος του 1896, το τμήμα του Στίβου. Το 1897 ο πρόεδρός του Π. Μπενάκης υπογράφει την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΕΓΑΣ. Το 1899, επί προεδρίας Δ.Καριζόπουλου, ο Μεσσηνιακός έχει Ποδηλατικό τμήμα και συμμετέχει σε σχετικά συνέδρια και αγώνες. Το  καθοριστικό έτος 1900 οργανώνει εκδηλώσεις αγωνιστικές, αποκριάτικες, επετειακές για την 25η Μαρτίου, εκδρομή στα Ιεροσόλυμα,  αθλητικούς αγώνες των δημοτικών σχολείων, επιχορηγείται με 300 δρχ. από τον πρωθυπουργό Θεοτόκη, δημοσιεύει τον ισολογισμό του 1ου 3μήνου του 1900, οργανώνει εκδρομή στις Μυκήνες και αλληλογραφεί με τον πατέρα της Ελληνικής Λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη, προκειμένου να γίνει ο ξεναγός της επισκέψεως, ιδρύει τμήμα Χορωδίας, μεθοδεύει  θεατρικές παραστάσεις, κάνει εκλογές και με δελτίου τύπου ανακοινώνει τους ψήφους που έλαβαν τα νέα Μέλη του Δ.Σ., δημοσιεύει τον οικονομικό απολογισμό του έτους 1899 και εν τέλει ο Δήμος Καλαμάτας του δωρίζει «το παρά την πλατείαν του Συντάγματος γήπεδον δια την ίδρυσιν του Γυμναστηρίου». Το 1909 ιδρύεται το τμήμα του Ποδοσφαίρου το οποίο αναπτύχθηκε πολύ την περίοδο 1928-1934. Το 1928 ιδρύονται τα τμήματα του Βόλεϊ και του Μπάσκετ. Το 1930 έχει τμήμα Κολύμβησης. Τα έτη 1937-1939 διοργανώνει τους Πελοποννησιακούς αγώνες Στίβου, στους οποίους πρωτεύουν πολλοί αθλητές του. Ιδρύεται και επίσημα τμήμα Σκοποβολής που διοργανώνει αγώνες. Η δράση του αναγνωρίζεται απ’ όλους, όμως οι πολιτικές συνθήκες της εποχής, κυρίως η μεταξική περίοδος, απομακρύνουν τους αθλητές από τους χώρους άθλησης.
           Όλες οι αθλητικές δραστηριότητες του Μεσσηνιακού εξαφανίζονται την περίοδο της γερμανικής Κατοχής. 
Μανωλούδης Πότης

Τρεις σπουδαίοι ποδοσφαιριστές του, οι Μελενίκος Ντίνος,
Μελενίκος Ντίνος

 Αλεξανδρόπουλος Αργύρης και Μανωλούδης Πότης εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς για την αντιστασιακή τους δράση.
Αλεξανδρόπουλος Αργύρης



Μεταπολεμικά, και από το 1951, ο Μεσσηνιακός δημοσιεύει πρόσκληση σε Γ.Σ-στην ουσία επανέναρξη λειτουργίας-και από τότε, επί προεδρίας Β.Παλαμάρα, άρχισε η αναδιοργάνωση του τμήματος Κλασσικού Αθλητισμού και παράλληλα ξεκίνησε η διοργάνωση της συνάντησης Στίβου με την ονομασία «Παπαφλέσσεια», επί προεδρίας Π. Καίσαρη, η οποία σταμάτησε το 1969, ξανάρχισε το 1984, επί προεδρίας Β. Κουτέλα, και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ως Διεθνής Συνάντηση. Η ομάδα Στίβου του Μεσσηνιακού πάντα είχε σπουδαίους αθλητές που αγωνίστηκαν με τα χρώματά του και στελέχωσαν τις εθνικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια, με το αμέριστο ενδιαφέρον παλαιών αθλητών του, που τον υπηρετούν ποικιλοτρόπως, ανέδειξε πολλούς κορυφαίους αθλητές  του σύγχρονου στίβου. Στις μέρες μας συνεχίζει να προετοιμάζει την επόμενη γενιά πρωταθλητών, τους οποίους εκγυμνάζει, με βάση τις ιδρυτικές του αρχές, από τις παιδικές ηλικίες.
         Το 1967 ανασυστήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα το οποίο από το 1971 πρωταγωνιστούσε στην Α΄ τοπική κατηγορία Μεσσηνίας και σε αγώνες μπαράζ διεκδικούσε την άνοδό της στην Β΄ Εθνική. Το 1987, το 2005, το 2007 και το 2014 αγωνίστηκε στην Γ΄ Εθνική, το 2004 και το 2008 στην Δ΄ Εθνική, το 2006 στην Β΄ Εθνική. Οι σπουδαιότερες διακρίσεις του τα τελευταία χρόνια έγιναν επί προεδρίας Σταύρου Παπαδόπουλου, ο οποίος είναι και ο αποκλειστικός χορηγός του τμήματος.
         Το τμήμα του Βόλεϊ
Μεσσηνιακός 1971-ομάδα Βόλεϊ
επαναλειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ’50 με ανδρική ομάδα. Η άνοδος αρχίζει να συντελείται από το 1962 με συμμετοχή στο Πανεπαρχιακό πρωτάθλημα. Το 1976 ανεβαίνει στην Β΄ Εθνική με βασικό κορμό παικτών από την ομάδα βόλεϊ του Β΄ Γυμνασίου Αρρένων Καλαμάτας. Και στις δύο ομάδες προπονητής είναι ο καθηγητής Κώστας Δέδες ο οποίος προετοίμασε την ομάδα που ανέβηκε στην Α1 Εθνική κατηγορία τα έτη 1984-1988. Μετά αγωνίστηκε σε χαμηλότερες κατηγορίες μέχρι να πάψει να υπάρχει. Όμως η Γυναικεία ομάδα, που υπήρχε ως παρέα αθλητριών από το 1977, αλλά συστήθηκε αγωνιστικά  το 1982, με προπονητές την Μαρία Τσιριμπή αρχικά και αργότερα τον Κώστα Δέδε, άρχισε την ανοδική της πορεία και κατάφερε το 1984 να ανέβει στην τότε Α΄ Εθνική. Συνέχισε την δράση της σε μικρότερες κατηγορίες και το 2009 έπαιξε για μία χρονιά στην Α2 κατηγορία, από την οποία υποβιβάστηκε και επανήλθε σ΄αυτή το 2014.
         Το τμήμα της Άρσης Βαρών ιδρύθηκε το 1998 και κατέκτησε σπουδαίες διακρίσεις. Στο κορύφωμα των επιτυχιών το 2011, με προπονητή τον Χρήστο Γεννάτο και τέσσερεις αθλητές σε εθνικές ομάδες, συνέβη ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα, στο οποίο τραυματίστηκαν βαριά ο προπονητής και τρεις αθλητές με αποτέλεσμα να υποσταλεί η δραστηριότητά του.
       Το τμήμα της Ποδηλασίας, ένα από τα πιο ιστορικά στην Καλαμάτα και στην Ελλάδα, ανασυστάθηκε το έτος 2000 και έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες. Ασχολείται με το Τρίαθλο, την ποδηλασία δρόμου και πίστας και στην ορεινή ποδηλασία.
       Από το 2002 υπάρχει ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του Μεσσηνιακού, ο οποίος συγκεντρώνει όλους τους αθλητές που αγωνίστηκαν με την φανέλα του, λαμβάνει μέρος σε αγώνες παλαιμάχων και δραστηριοποιείται κοινωνικά και πολιτιστικά. Κατέκτησε το Πρωτάθλημα Παλαιμάχων Μεσσηνίας, που διεξάγεται από το 2003, τα έτη 2008, 2011,2013 και 2014.                    
        Ο «Μεσσηνιακός Γ.Σ.1888» συμπλήρωσε 126 χρόνια ζωής και συνεχίζει να προσφέρει στον αθλητισμό και στον πολιτισμό της Καλαμάτας. Αποτελεί παράδειγμα επιβίωσης ενός αιωνόβιου Συλλόγου μέσα από αντίξοες συνθήκες, που βασίστηκε στα αθλητικά ιδεώδη της γενιάς του 1890, που συνέπραξε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και συνεχίζει μέχρι σήμερα να κινητοποιεί εκατοντάδες αθλητές της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου