Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΑΡΕΟΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ

ΑΡΕΟΠΟΛΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ*
 *Επιστολή που είχε στείλει ο υπογράφων το 1996 στον τότε αρχισυντάκτη της εφημερίδος "Καθημερινή" για τους λόγους που αναφέρονται στο κείμενο. Η επιστολή αυτή δεν δημοσιεύθηκε στη στήλη "επιστολές αναγνωστών".

Κύριε Καρκαγιάννη σε συνέχεια του δημοσιεύματός σας με τίτλο «Το παχυλόν ψεύδος» στη στήλη σας ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, σας γράφω τα εξής :
    
17.3.1821. Αρεόπολη.Το ξεκίνημα. Πίνακας του Κυρ. Κάσση

     Παρακολουθώντας τις ειδήσεις στις 24.3.1996 πληροφορήθηκα από το τηλεοπτικό αθηναϊκό κανάλι για την μεγάλη παρέλαση που έγινε στην Αθήνα, επικεφαλής της οποίας, λέει, ήταν μαθητές από τα Καλάβρυτα, οι οποίοι έφεραν μαζί τους το Λάβαρο της Επαναστάσεως.  
      Δεν θα κάνω κατάχρηση του χώρου της εφημερίδας σας, ούτε θέλω η επιστολή μου να είναι αφορμή αντεγκλήσεων για το από πού ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821, Καλαμάτα ή Καλάβρυτα. Συμφωνώ ότι αφού η 25η Μαρτίου είχε οριστεί σαν  επίσημη έναρξή της αυτή πρέπει να γιορτάζουν οι Πανέλληνες. Δεν θα πρέπει όμως για χάρη της να ατονούν κάποιες άλλες τοπικές επέτειοι για να τιμούν περιστατικά ξεσηκωμού και θυσιών.


23.3.1821. Καλαμάτα
          Το τι έγινε στην Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου 1821 όπου οι Μανιάτες ορκίστηκαν επίσημα, είναι γνωστό. Το ότι αυτοί μαζί με τους Μεσσήνιους και Αλαγόνιους επαναστάτες, επικεφαλής των οποίων ήταν ΟΛΟΙ οι γνωστοί αρχηγοί, Μαυρομιχάλης, Μούρτζινος, Χρηστέας, Νικηταράς, Κολοκοτρώνης, Κεφάλας, Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας και ένας πλήθος άλλων, λευτέρωσαν τη πόλη της Καλαμάτας στις 22 και 23 Μαρτίου, ίδρυσαν τη Μεσσηνιακή Σύγκλητο και έστειλαν την προκήρυξη της Ελευθερίας προς τα Ευρωπαϊκά κράτη, τα γνωρίζουν και τα αναγνωρίζουν οι πάντες.
25.3.1821. Αγία Λαύρα. Ένας μύθος.
          Οι πάντες γνωρίζουν επίσης ότι ο Π.Π. Γερμανός ΔΕΝ σήκωσε κανένα λάβαρο στην Άγια Λαύρα (ούτε ο ίδιος δεν το έγραψε στα απομνημονεύματά του), ΚΑΝΕΝΑΝ δεν όρκισε εκεί (γιατί απλούστατα όπως λέει και ο Φωτάκος «αναμέρισαν πεφοβισμένοι εις μέρη ασφαλή» δηλ. είχε κρυφτεί στα Νεζερά), και το κυριότερο ότι μέχρι το 1851 τέτοιο λάβαρο ΔΕΝ υπήρχε (ο Ε.Γ. Πρωτοψάλτης απέδειξε με έγγραφα ότι, το 1851 πρωτοεμφανίζεται το «λάβαρο» και μάλιστα ότι δεν ήταν της Άγιας Λαύρας).
          Τώρα με τις ευλογίες τίνων και για να αποδείξουν τι, οι μαθητές των Καλαβρύτων παίρνουν μέρος στην παρέλαση της Αθήνας, είναι ερώτημα που θέλει απάντηση.
          Αφού όμως «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ό,τι είναι αληθές», σύμφωνα με την ρήση του Σολωμού, γιατί δεν ξεκαθαρίζουμε και επίσημα (και στα σχολικά βιβλία) την αλήθεια από τους μύθους. Τι να ωφελεί άραγε αυτή η μυθολαγνεία ; Γιατί όσο «γνήσιο και αυθόρμητο» και να είναι ένα παραμύθι που δημιούργησε η Πουκεβιλική φαντασία, παραμύθι μένει.
          Θα πρέπει να σκύψουμε πιο προσεκτικά στο ΄21, σημειώνει ο Π. Καγιάς, διότι πολλοί από αυτούς που δεν προσέφεραν υμνήθηκαν και άλλοι που προσέφεραν αγνοήθηκαν και συκοφαντήθηκαν. Άλλοι που η διαγωγή τους στάθηκε εθνικά επιλήψιμη, υμνήθηκαν σαν ήρωες και σημαιοφόροι του Ξεσηκωμού, με αποτέλεσμα να αχρηστευθεί ο κυριότερος ρόλος της ιστορίας, που είναι ο φρονηματισμός.-
                  
Χρήστος Νικολάου Ζερίτης

Καλαμάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου