Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821-ΚΑΛΑΜΑΤΑ-ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑΣ ΑΥΛΑΣ


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑΣ ΑΥΛΑΣ

ΔΥΟ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

          Αναρτώ το παρακάτω δημοσίευμα του ιστορικού Βασίλη Παναγιωτόπουλου, με θέμα την εύρεση στα Βρεττανικά αρχεία του πρωτότυπου, μεγάλης ιστορικής σημασίας, κειμένου την "Προειδοποίησιν προς τας Ευρωπαϊκάς αυλάς" που συνέθεσε το περιβάλλον του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και έστειλε στα Ευρωπαϊκά κράτη. Ένα κείμενο το οποίο βεβαιώνει σαν επίσημη ημερομηνία κατάληψης της Καλαμάτας την 23η Μαρτίου 1821. Το κείμενο είναι δημοσιευμένο στον 2ο τόμο της περιοδικής έκδοσης "Μεσσηνιακά Γράμματα" Καλαμάτα 1967, απο την Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας.
         
ΙΝΤΙΤΟΥΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
Βιογραφικό Σημείωμα
Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος γεννήθηκε το 1932 στη Μεσσήνη όπου και περάτωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών -Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και μετά τη λήξη της στρατιωτικής του θητείας εργάστηκε ως βοηθός έρευνας στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών / Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών (Αθήνα, 1960-1965). Έκτοτε, και έως το 1985, εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Εκεί, μετά τα χρόνια νέων σπουδών, εργάστηκε ως ερευνητής στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, στον κλάδο της Ιστορικής Δημογραφίας (1967-1985) και ως πανεπιστημιακός στο Πανεπιστήμιο Paris IV, στο Τμήμα Μεταπτυχιακών Σπουδών όπου δίδαξε το μάθημα της Βαλκανικής και Νέας Ελληνικής Ιστορίας (1976-1985).
Το 1985 εκλέχθηκε Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Από το 1994 έως το 1999 διηύθυνε το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του εν λόγω Ιδρύματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα για πολλές όψεις της Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού καθώς και της Ιστορίας του Αγώνα του '21. Το 1985 εκδόθηκε στα ελληνικά η μελέτη του Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου (13ος-18ος αιώνας), ενώ το 2009 ολοκληρώθηκε η έκδοση του τετράτομου έργου Αρχείο Αλή πασά της συλλογής Ιωάννη Χώτζη της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου