Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΤΟ ΟΡΘΟΝ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ

ΗΛΙΑΣ ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ-ΤΟ ΟΡΘΟΝ ΤΟΥ ΕΠΩΝΥΜΟΥ

         Στο φύλο 20 της εφημερίδος μας «η φωνή του αγίου Νίκωνος» διάβασα το κείμενο του κ. Γεωργίου Λουριδά με τίτλο «Ηλίας Τσαλαφατίνος-ένας εκ των ημιθέων του 1821». Αν και διαφωνώ με την απονομή της ιδιότητος του ημιθέου, διότι πιστεύω πως όλοι, και σε όλες τις ιστορικές περιόδους, που προσφέρουν ανιδιοτελώς υπηρεσίες στην Πατρίδα μας δεν θα επιθυμούσαν τέτοια χαρακτηρισμό, είμαι υποχρεωμένος να δώσω τα στοιχεία που έχω στο αρχείο μου, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο προαναφερθείς ήρωας του 1821 λεγόταν ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ και υπέγραφε ως ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ.
         Πράγματι οι περισσότεροι που τον αναφέρουν, ιστορικοί και απομνημονογράφοι  τον αναφέρουν ως Τσαλαφατίνο. Πιστεύω όμως πως όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε πως ο τσιτακισμός (τα αντί του σ) είναι φαινόμενο της ομιλίας των παλιών ανθρώπων της Μάνης, αλλά και φαινόμενο σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Το Τσαλαφατίνος ή Τζαλαφατίνος έχει να κάνει με την μανιάτικη προφορά του ονόματος από τους Μανιάτες εκείνης της εποχής και όχι με την γραφή. Όταν τότε οι μη μανιάτες άκουγαν τους Μανιάτες να αναφέρουν το όνομα του Αγωνιστή, αυτονόητο είναι ότι η προφορά τούς παρέπεμπε σε ΤΣ ή ΤΖ παρά σε σκέτο Σ.  Σήμερα δεν υπάρχει διχογνωμία για το αληθές επώνυμο από την στιγμή που έχω δημοσιεύσει την υπογραφή του Σαλαφατίνου και είναι ξεκάθαρο πλέον το ορθόν του επωνύμου. Το όνομα κάποιου δεν είναι αυτό που προφέρουν οι άλλοι αλλά αυτό που χρησιμοποιεί και υπογράφει ο ίδιος. Ισχυρότερη απόδειξη για το πώς πραγματικά ονομαζόταν ο εξ Οιτύλου σπουδαίος Αγωνιστής, δεν υπάρχει άλλη από την ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ.
         Παρουσιάζω λοιπόν ξανά την υπογραφή του Ηλία Σαλαφατίνου την οποίαν βρήκα σε έγγραφο στα ΓΑΚ, με ημερομηνία υπογραφής 29 Δεκεμβρίου 1853. Ο Σαλαφατίνος υπογράφει ένα κείμενο, με άλλον γραφέα, στο οποίο λέει περίπου πως «ότι οποιοδήποτε κείμενο είχε παρουσιαστεί μέχρι τότε και δεν φέρει την υπογραφή του, δεν ήταν με την έγκρισή του». Υπογράφει δε και το κείμενο, περί ου ο λόγος και μας δίνει για μια, μοναδική μέχρι στιγμής, φορά την υπογραφή του.
         Ένα πρόσθετο στοιχείο είναι πως στο οικογενειακό δέντρο των απογόνων του Ηλία Σαλαφατίνου όλοι ονομάζονται με το ίδιο επώνυμο δηλαδή Σαλαφατίνος (όλοι οι άρρενες και οι ανύπανδρες γυναίκες) και διαθέτω αποδείξεις ταυτοτήτων για αυτούς αλλά και εξιστόρηση της οικογένειας από τον Δημήτριο Χρ. Σαλαφατίνο, ο οποίος απεβίωσε και ετάφη στο Οίτυλο την 1.11.2012.
         Συστήνω ανεπιφύλακτα στους ασχολούμενος με τον Αγωνιστή να χρησιμοποιούν σωστά το επώνυμό του και όχι όπως το ήξεραν διαβάζοντάς το λάθος.-

Χρήστος Νικ. Ζερίτης
Ιούλιος 2003 και 6.11.2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου