Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΝΕΥΡΩΠΗ-ΝΙΚΩΝ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ. Ο ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΣ ΤΗΣ.

-->
Ο εμπνευστής της «Πανευρώπης»
Νίκων Νικολαρέας
         Η Μικρασιατική καταστροφή 1922 άφησε βαθιά πληγή στον Ελληνισμό. Οι ελαδδίτες την εισέπραξαν με διάφορους τρόπους και εκδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που την είδε ένας απλός χωριάτης, 25χρονος νέος, ο οποίος πολέμησε πέντε χρόνια (1917-1922) στην πρώτη γραμμή, ο Νίκων Νικολαρέας. Βλέποντας την προδοσία της χριστιανικής Ευρώπης, οραματίστηκε την ενωμένη Ευρώπη, την «Πανευρώπη» όπως την ονόμασε. Περιγράφει από τότε την Ευρωπαϊκή ενότητα μ' έναν δικό του (απλοϊκό ίσως) τρόπο, πολλές δεκαετίες προτού οι σοφοί της «γηραιάς ηπείρου» δρομολογήσουν την Ε.Ο.Κ. ή την Ε.Ε τώρα.


         Στο αρχείο του μετέπειτα ιερέα, αείμνηστου Μανιάτη σοφού Νίκωνος Νικολαρέα βρίσκει κανείς εξαιρετικά κείμενα -αγωνίας, προβληματισμού και διαμαρτυρίας για τα συμβαίνοντα στην Ευρώπη. «Ελληνικέ Λαέ και Λαοί της Ευρώπης ξυπνήστε», σημειώνει κάπου. Βροντοφωνάξτε την ‘Ένωση της Ευρώπης, την Πανευρώπη. Ξυπνήστε από το λήθαργο της πονηρίας κυβερνώντων της Ευρώπης - να παύσει η φρίκη των καθημερινών πολέμων - το ταχύτερο ειρήνη, αγάπη, ομόνοια. Να πάψει το αιματοκύλισμα - καλλιεργείστε τη Γη, να ευφραίνετε ο Κόσμος»! Πόσο επίκαιρα είναι τα χειρόγραφα του πατρός Νίκωνος - καθώς η ενότητα της Ευρώπης παραμένει κατ' ουσίαν «πουκάμισο αδειανό», η Ελλάδα έχει πληρώσει τόσες φορές ακριβά αυτό το ψευδεπίγραφο όραμα των σημερινών ηγετών, κι ας συμμετέχει ως… ισότιμο μέλος!
Η «Αδούλωτη Μάνη» θα συνεχίσει να σας δίνει ψηφίδες από το πλούσιο αρχείο του Ν. Νικολαρέα με την ευγενή βοήθεια των παιδιών του. π. Παύλου και Αναστασίας.
         Στις φωτογραφίες μας ο αείμνηστος Μανιάτης ιερέας δείχνει τον στόχο, το όραμα της ζωής του την «Πανευρώπη», που την έκανε εκκλησίδι έξω απ' την Πολιάνα! Επίσης δημοσιεύουμε φωτογραφία της Σημαίας που ο ίδιος κατασκεύασε για την «Πανευρώπη» του- οι τρεις λωρίδες της έχουν κόκκινο, λευκό και γαλάζιο χρώμα!

Γιώργος Δημακόγιαννης Εφημ. Αδούλωτη Μάνη τεύχος 1 (Ιανουάριος-Φεβρουάριος 1999)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου