Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΑΥΓΕΤΟΥ.ΜΕΘΕΟΡΤΙΑ ΤΗΣ 2ης ΣΥΝΑΞΗΣ.

-->

  Μεθεόρτια της 2ης Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου

           Μέσα από την ματιά του εθελοντή, που, μαζί με δεκάδες άλλους από τα χωριά που έγιναν οι εκδηλώσεις προσπάθησαν να εξασφαλίσουν την επιτυχία της φετινής 2ης Μουσικής Σύναξης Ταϋγέτου που έγινε από 21 έως 28 Ιουλίου, γράφω το  σημερινό σημείωμα, προκειμένου να κάνω έναν ειλικρινή απολογισμό για όλα όσα έγιναν και έπεσαν στην αντίληψή μου.
-Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να είναι παρόντες οι σπουδαίοι μουσικοί Μανώλης Πάππος, Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος και Χρήστος Τσιαμούλης.
-Δυστυχώς, και μάλλον λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν υπήρχαν πολλοί μαθητές στους δασκάλους.
-Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος των θεατών παρακολούθησε τη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου έξω από τα Κερασούλια.
-Δυστυχώς πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων στην ίδια συναυλία φέρθηκαν επιπόλαια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο και να καθυστερήσει η έναρξη της συναυλίας.
-Δυστυχώς πολλοί θεατές που μπήκαν στον χώρο του γηπέδου στα Κερασούλια φέρθηκαν στον πλαστικό τάπητα χωρίς σεβασμό, αφήνοντας κάτω αποφάγια, μπουκάλια μπύρες που είχαν φέρει μαζί τους, σβησμένα τσιγάρα και μαστίχες.
-Δυστυχώς η ίδια κατάσταση επεκράτησε και σε πολλά σημεία στο βουνάκι απέναντι, που οι τζαμπατζήδες παρακολούθησαν τη συναυλία.


Βαγγέλης Γερμανός. Πάντα νέος και επίκαιρος.


-Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου στις 22/7 μας αποζημίωσε με τα τραγούδια του και την διάθεσή του.
-->
-Η «Μικρασιάτικη ζυγιά» στο θεατράκι του Πλάτανου στις 23, μας συγκίνησε με τα τραγούδια της και με τη δεξιοτεχνία τους οι μουσικοί με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, τον Νίκο Παλαιολόγο στο ούτι, τον Νίκο Παραουλάκη στο νέι, τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, το Νίκο Αγγελόπουλο στο λαγούτο, τον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι και τις Θοδώρα Αθανασίου και Έφη Πολίτη στο τραγούδι. 
-->
-Η «Μικρασιάτικη ζυγιά» στο θεατράκι του Πλάτανου στις 23, μας συγκίνησε με τα τραγούδια της και με τη δεξιοτεχνία τους οι μουσικοί με τον Κυριάκο Γκουβέντα στο βιολί, τον Νίκο Παλαιολόγο στο ούτι, τον Νίκο Παραουλάκη στο νέι, τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, το Νίκο Αγγελόπουλο στο λαγούτο, τον Πάνο Δημητρακόπουλο στο κανονάκι και τις Θοδώρα Αθανασίου και Έφη Πολίτη στο τραγούδι.
-Την Τρίτη 24, αφού ξαναγίναμε παιδιά και ακούσαμε το σούρουπο μία υπέροχη αφήγηση παιδικού παραμυθιού στο προαύλιο του προφ. Ηλία της Πάνω Μεριάς από τη Λίλη Τριαντάρη, το βράδυ στον Πλάτανο απολαύσαμε το Trio με τους Haig Yazdjian στο ούτι, τον Γιώτη Κιουρτσόγλου στο μπάσο και τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, που ξεκίνησαν τη μουσική περιπλάνηση από την Αρμενία, πήγαν στη Μεσοποταμία, ήρθαν στη Μ. Ασία, συνέχισαν στην Ελλάδα, ξαναπήγαν στο Ιράκ και κατέληξαν (ο Κιουρτσόγλου δηλαδή με το μπάσο του) σε ένα σόλο από τραγούδι των Led Zeppelin. Μαγεία. Χάσανε όσοι λείψανε.

Το Trio

-Την Τετάρτη στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου της Αρτεμισίας ο Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος) με το ζοζέφ μπουζούκι του, η Ελευθερία Κουρλιά με την λαϊκή κιθάρα της και τη φωνή της, ο Τάκης Νικολόπουλος στο κοντραμπάσο, ο Παύλος Μπατσικούρας με το βιολί του και ο Βασίλης Λιώσης σε κάποια τραγούδια και το «αηδόνι» Θεοδώρα Αθανασίου, μας μεράκλωσαν με τα λαϊκά τραγούδια που είχαν επιλέξει. Και αφού τελείωσαν τα επιλεγμένα επέτρεψαν στον κόσμο να επιλέγει αυτός τραγούδια. Τα είπαν όλα. Σημείωση: Ο Μάκης ο Κουλούρης βρέθηκε εκεί, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του πολιτιστικού Συλλόγου Αρτεμισίων Σταύρο Χριστόπουλο, και ζήτησε και του έπαιξαν το τραγούδι του Μάρκου «τι πάθος ατελείωτο».   

Τάκης, Θεοδώρα, Ελευθερία, Γιάννης

-Την Πέμπτη 26 η Λίλη Τριαντάρη στο θεατράκι στον Πλάτανο είπε παραμύθι για ενήλικο κοινό και όσοι δεν πήγαμε έχουμε δικαιολογία. Διότι στο προαύλιο του προφ. Ηλία ο Γιάννης Παπαβασιλείου με το μπουζούκι του, η Ελευθερία Κουρλιά με την κιθάρα της, ο Βασίλης Λιώσης και η ομάδα του με τα βραζιλιάνικα κρουστά τους αυτοσχεδίασαν μέχρι αργά με τραγούδια του Χιώτη και άλλων λαϊκών συνθετών. Και το αποκορύφωμα. Ο Γιάννης έπαιξε και τραγούδησε ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι του Στέλιου Βαμβακάρη «στη Σύρα και στο Λαύριο». Η στιγμή αποθανατίστηκε σε βίντεο. Μαγική βραδιά.

Ο Γιάννης Παπαβασιλείου (Βλάχος) διδάσκει.

-Την Παρασκευή 27 στο θεατράκι του Πλάτανου πάλι τα ίδια. Αυτοσχεδιασμοί από δασκάλους (Παπαβασιλείου-Παλαιολόγος), νοτιοαμερικάνικες μουσικές από 2 βραζιλιάνους περιφερόμενους στην Ελλάδα μουσικούς, μουσικοί-συνδυασμοί έκπληξη με διασκευή ηπειρώτικων μουσικών για κιθάρα από τον Γρηγόρη τον κρητικό, τον ποταμίσιο, («ποταμίσιοι» αυτοπροσδιορίστηκαν  όσοι έμεναν στο ελεύθερο κάμπινγκ της Λουσίνας), ο οποίος όταν κλήθηκε από τον Γιάννη Παπαβασιλείου να τραγουδήσει λαϊκό τραγούδι είπε υπέροχα «τα σφάλματα» του Γιάννη Παπαϊωάννου, θεατρικοί αυτοσχεδιασμοί από τον μοναδικό Παναγιώτη Αθανασόπουλο, 
κοπέλες και γυναίκες που ανέβηκαν στη σκηνή και είπαν τραγούδια που αγαπούσαν, τσιφτετέλια και σάμπες από γυναίκες και άντρες, αλλά και ζεϋμπέκικο με τη φωνή του Γιάννη και το τραγούδι του Μάρκου «πολλά είδανε τα μάτια μου». Στις 3 το πρωί φύγαμε. Εξαϋλωμένοι. 

Οι Βραζιλιάνοι μουσικοί
-Το Σάββατο 28 τελείωσε η Σύναξη. Παίξανε, και τι δεν παίξανε καθηγητές και μαθητές. Ο Νίκος ο Παλαιολόγος, ο Ταξιάρχης ο Γεωργούλης, ο Νίκος ο Παραουλάκης, ο Βαγγέλης ο Καρίπης με τον Πέτρο Κλάδη και πλήθος από μαθητές που δεν συγκρατήσαμε τα ονόματά τους και απέδωσαν υπέροχα τις μουσικές που είχαν επιλέξει.
 
 Δάσκαλοι και μαθητές

-Την Κυριακή το μεσημέρι στην αποσκιάδα και στα τρεχούμενα νερά στους αγίους Αποστόλους στην πάνω μεριά των Πηγών, γευτήκαμε τα βραστά του Γιώργη Καζάκου και τα ψητά του Αντώνη, αλλά και ένα σωρό ντόπια κεράσματα και…..αποχαιρετιστήκαμε. Και του χρόνου. Αργεί ακόμη;

Χρήστος Νικ. Ζερίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου