Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ-ΔΙΗΓΗΣΙΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΟΥ ΤΙΝΟΣ


       Αναρτώ σήμερα 21.1.2013 άλλο ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα που αφορά τον Οιτυλιώτη αγωνιστή Ηλία Σαλαφατίνο. Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον τόμο με τα "πρακτικά του Α΄ συνεδρίου Λακωνικών Μελετών". Την ανακοίνωση έκανε η κ. Ιωάννα Γιανναροπούλου, οι εμπεριστατωμένες μελέτες της οποίας μου έχουν σταθεί πολύτιμος βοηθός στην μελέτη της ζωής και της δράσης του Σαλαφατίνου. Επέλεξα να το αναρτήσω αυτούσιο με την πολυτονική γραφή του και τις σημειώσεις που υπήρχαν στον τόμο, απο τον οποίον έβγαλε φωτοτυπία και μου παρέδωσε ο αείμνηστος Αντώνης Μπούνας, βιβλιοθηκάριος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, ο οποίος γνώριζε τον αγωνία μου για συλλογή οποιουδήποτε κειμένου αφορούσε τον Ήρωα και με βοηθούσε.
        Πιστεύω πως οι αναρτήσεις των αυθεντικών κειμένων, χωρίς επεξεργασία, δίνουν στον αναγνώστη τη μαγεία του πρωτότυπου και αναβλύζει μέσα απο τις σκαναρισμένες σελίδες (με τα μειονεκτήματα ενός σκαναρίσματος) όλη η ουσία της προσπάθειας των συγγραφέων.
         Πέρα απο το κείμενο, τις ενδιαφέρουσες και μεστές από γνώσεις παρατηρήσεις της συγγραφέως, αυτό που πρέπει να συγκρατήσει ο αναγνώστης είναι πως πρόκειται για άλλο ένα "κατασκεύασμα" του διδύμου Παλαμήδη-Κρεστενίτη οι οποίοι πολλαπλώς χρησιμοποίησαν το όνομα του γενναιότατου και αγνότατου Σαλαφατίνου, στην μετέπειτα του Αγώνα "δράση" τους, προκειμένου να υποστηρίξουν τις θέσεις τους στις αντιδικίες που υπήρξαν με ιστορικούς και απομνημονευματογράφους του μεταεπαναστατικού βίου. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει αυτόματα και πως οτιδήποτε αναφέρεται στο κείμενο είναι κατασκευασμένο. Βασισμένο όμως στις διηγήσεις του Σαλαφατίνου, για όσες μάχες ή περιστατικά αναφέρονται, στα οποία ο αγνός αγωνιστής είχε πάρει μέρος, το "δίδυμο" "κόλλησε" και τα δικά του στοιχεία ή, πιθανότατα, και να απέκρυψε στοιχεία που κατέθεσε ο Αγωνιστής και δεν συνέφεραν να δημοσιευθούν.
          Η ουσία όλων των ψευτοεπίγραφων κειμένων που δημοσίευσε το "δίδυμο" με το όνομα του Σαλαφατίνου είναι πως ΑΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΑΝ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΙ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΣΗΜΑΣΙΑ. Όμως κάποιο δημοσίευμα που "φαινόταν' πως προερχόταν ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΠΙΣΤΕΥΤΟ.
            Δυστυχώς η δημοσίευση του έργου "Απομνημονεύματα συνταχθέντα υπό του Ν. Σπηλιάδου,  δια να χρησιμεύσωσιν εις την νέαν ιστορίαν της Ελλάδος", των οποίων οι 5 τόμοι εξεδόθησαν απο το 1851 μέχρι το 1857, δημιούργησαν πολλές διαφωνίες στους κόλπους κάποιων που εθεώρησαν πως θίγονται απο τα γραφόμενα. Κάποιοι εξ αυτών ήταν και οι Ρήγας Παλαμήδης και Λυκούργος Κρεστενίτης.
          Τα πολιτικά πάθη και οι οξύτητες δεν έλειψαν ποτέ απο την πολύπαθη Πατρίδα μας. Στον μεταεπαναστατικό βίο όλοι οι πολιτικοί προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν θέση στην υπο διαμόρφωση χώρα και τα "πειστήρια" της "προσφοράς" τους στον υπέρ της Ανεξαρτησίας αγώνα του Έθνους, τούς ήταν πολύτιμα "διαβατήρια" για το πολιτικό τους μέλλον.
        Μόνο και μόνο που το παρακάτω κείμενο αποδίδει, βάσει της επικεφαλίδας, στον Ηλία Σαλαφατίνο την συγγραφή του, πιστεύω πως αποτελεί απόδειξη πως και τα "τετράδια" του Ρ.Παλαμήδη και το φυλλάδιο με "συγγραφέα" τον Σαλαφατίνο, είναι "δημιουργήματα" του γνωστού "διδύμου", οι οποίοι βάσισαν τα κείμενά τους σε παραγματικά ιστορικά στοιχεία που τους είπε ο Μανιάτης Ήρωας, κόβοντας και ράβοντας ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Το μόνο, ίσως, ( είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και άλλα παρεμφερή κείμενα που φέρουν την υπογραφή του) κείμενο που πράγματι ήταν της έγκρισης του Σαλαφατίνου είναι αυτό που έχει βάλει την υπογραφή του και έχει παρουσιαστεί απο τον γράφοντα από το 1992, βρίσκεται δε αναρτημένο στο παρόν ιστολόγιο στην ετικέτα ΣΑΛΑΦΑΤΙΝΟΣ ΗΛΙΑΣ.-
Χρήστος Νικολάου Ζερίτης


 










 











 

 


 


































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου