Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΑΥΓΕΤΟΥ
 και ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
24.7.2009
ΔΕΜΑΤΟΠΟΙΗΤΕΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ
 ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ
1.       Ορολογία σχετικά με τα σκουπίδια:
-Ανακυκλώσιμα (χαρτιά, γυαλιά, αλουμίνιο, πλαστικά, σίδηρο, γενικά συσκευασίες και κάθε υλικό που μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί).
-Οργανικά (αποφάγια, χόρτα, φλούδες κλπ.)
          -Αδρανή (υλικά που δεν ανήκουν σε καμιά από παραπάνω κατηγορίες).
          -Σύμμεικτα (όλα ανακατεμένα, δηλαδή, εκτός από όλα τα παραπάνω, και σάπια κρέατα, βιομηχανικά απόβλητα, νοσοκομειακά, κλινικά και μικροβιολογικά απόβλητα, σκοτωμένα ζώα και ένα σωρό παρεμφερή).
2.     Η δεματοποίηση στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες γίνεται μόνο στα αδρανή. Ποτέ σε σύμμεικτα σκουπίδια.
3.     Σε 2 μέρη της Ευρώπης, από όσο είναι γνωστόν, έγινε δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών με καταστροφικά αποτελέσματα. Κουπουπητός Χανίων-Νάπολη Ιταλίας.
4.    Η δεματοποίηση των συμμείκτων σκουπιδιών ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ, ούτε υπάρχει κάποια αναφορά σε επιτυχή εφαρμογή της μεθόδου αυτής παγκοσμίως. Η ειδική σύμβουλος του Περιφερειάρχη κ. Μουρελάτου, υποσχέθηκε, για να τους πείσει, σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους, στις 18.12.2008, μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Καλαμάτας, πως θα στείλει τα σχετικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η μέθοδος δεματοποίησης συμμείκτων σκουπιδιών είναι πιστοποιημένη διεθνώς. Μέχρι σήμερα, 29.7.2009, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.  Διότι απλά δεν υπάρχουν. Ο κ. Περιφερειάρχης, πάντως, σε μια έκρηξη διοικητικής αυθαιρεσίας και αλαζονείας, δήλωσε την 27.5.2009 σε κατοίκους του Ταϋγέτου και της Καλαμάτας τους οποίους συνόδευε ο δικηγόρος τους κ. Αντώνης Κατσάς, και τους οποίους δέχτηκε στο γραφείο του, παρουσία του δημάρχου Καλαμάτας κ. Νίκα,(οι οποίοι  διαμαρτύρονταν για την παράνομη συνέχιση λειτουργίας της χωματερής στη Μαραθόλακκα, και για την απόφασή του περί εγκατάστασης δεματοποιητή, αποθήκευσης συμμείκτων σκουπιδιών και δημιουργίας παντοτινού κέντρου μεταφόρτωσης στην Μαραθόλακκα, «δίπλα», και μέσα, στην σημερινή χωματερή), ότι απαγόρευσε ο ίδιος στην κ. Μουρελάτου να στείλει τα υποσχεθέντα στοιχεία, με βάση τα οποία οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας ψήφισαν θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία του δεματοποιητή συμμείκτων σκουπιδιών στον Ταΰγετο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας είχε δηλώσει στις 24.1.2009 σε τοπικές εφημερίδες, ύστερα από ερώτηση της δημοτικής αντιπολίτευσης, πως «πράγματι τίθεται ζήτημα από την στιγμή που κάποιος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να πείστηκε από τις υποσχέσεις της ειδικής επιστήμονος και μέχρι σήμερα δεν έχει ενημερωθεί με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα».
5.    Η δεματοποίηση συμμείκτων σκουπιδιών αποτελεί «φτιασίδωμα» της μεθόδου ΧΑΔΑ, που πλασάρεται ευκολότερα στους αδαείς, ως λιγότερο ενοχλητική εμφανισιακά, ενώ είναι πολύ περισσότερο επικίνδυνη και καταστρεπτική για το περιβάλλον. Στον Κουπουπητό, στο μεσοδιάστημα μεταξύ χωματερής και εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών τύπου ΜΟΛΑ, έγινε δεματοποίηση-αποθήκευση συμμείκτων σκουπιδιών για 14 μήνες στην περιοχή. Εκεί λοιπόν φτιάχτηκε το εργοστάσιο και, όταν λειτούργησε, μπόρεσαν και πήραν για επεξεργασία τα δέματα συμμείκτων σκουπιδιών ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΜΗΝΑ. ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΔΕΜΑΤΑ ΕΙΧΑΝ ΣΠΑΣΕΙ-ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΝΕΦΛΕΓΗΣΑΝ-ΚΑΙ ΤΑ ΘΑΨΑΝΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ 1999 ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗ ΧΡΗΣΗ. Είπε ο καθ. κ. Χριστοδουλάκης στην ομιλία του στο REX στις 10.11.2008: «Θα σας αναφέρω κάτι πολύ χαρακτηριστικό που μου ανέφερε ο δήμαρχος Χανίων. Μου είπε λοιπόν ότι οι ανατινάξεις εκεί ήταν τόσες πολλές και δυνατές που οι ντόπιοι νόμιζαν ότι πέφτουν μπαλωθιές. Στην αρχή έπαιρναν φωτιά οι κάτω μπάλες που στη συνέχεια έβαζαν φωτιά στις πιο πάνω και τελικά γινόντουσαν πυροτέχνημα. Ξέρετε, ένα σκουπίδι όταν καίγεται παράγει 27 χημικές ουσίες οι οποίες είναι καρκινογόνες. Μόνο και μόνο τα βαρέα μέταλλα που βγαίνουν είναι 12………Αν οι όποιοι δήμαρχοι πιστεύουν ότι η δεματοποίηση θα κάνει θαύματα, κάνουν λάθος. Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια κάθε είδους γυαλί, σίδερο, φλούδες χαρτιά, πλαστικά, νοσοκομειακά απόβλητα θα συμπιέζονται, ώστε ο όγκος τους από π.χ. 10 κυβικά να φτάσει τα 4. Τι θα συμβεί όμως τότε; Ο κάθε ζωντανός οργανισμός περιέχει κάποιες ουσίες οι οποίες, όταν λειτουργεί, είναι σε ελεύθερη μορφή. Όταν όμως συμπιέζονται, αυτές οι ουσίες παράγουν κάποια παραπροϊόντα, γίνονται οι λεγόμενες αλυσιδωτές αντιδράσεις.» Σε ένα άλλο σημείωμά του ο κ. Χριστοδουλάκης γράφει σχετικά με την τεκμηρίωση των αρνητικών στοιχείων του διδύμου Δεματοποίησης-Μπαλοποίησης:
Α) Η διαδικασία αυτή στερείται παντελώς νομοθετικού πλαισίου, ώστε να μπορέσει κάποιος να στηριχτεί σε αυτό και να προχωρήσει είτε σε ΠΠΕ ή ΜΠΕ ή σε οριστική μελέτη.
Β) Η διαδικασία αυτή, όπως επιπόλαια περιγράφεται, στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης επειδή η συμπίεση σύμμεικτων σκουπιδιών εγκυμονεί κινδύνους έκρηξης, ανάφλεξης, δημιουργίας επικίνδυνων και τοξικών στραγγισμάτων.
Γ) Δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί χωροταξική χρήση γης, λόγω έλλειψης νομοθετικού πλαισίου, και
Δ) Δημιουργείται μια συνέχεια των ΧΑΔΑ για τους οποίους έχουμε ήδη σαν χώρα, από την Ε.Ε, καταδικαστεί.
6.    Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την μέθοδο δεματοποίησης συμμείκτων σκουπιδιών και αποθήκευσής τους, με αφορμή την απόφαση του Περιφερειάρχη για εγκατάσταση στην περιοχή Βαλύρας-Μονής Βουλκάνου ενός από τέσσερις δεματοποιητές της Μεσσηνίας. Συγκεκριμένα με ανοικτή επιστολή του στις εφημερίδες της Καλαμάτας ο Σεβασμιότατος υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, και ότι «…..η εγκατάσταση και η λειτουργία δεματοποιητού θα διαταράξει την υπάρχουσα οικολογική ισορροπία στην περιοχή με μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων, στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.» Μήπως θα τα έλεγε αυτά ο Μητροπολίτης μας απερίσκεπτα και χωρίς να έχει επίγνωση της σοβαρότητας των λόγων του; Εξ άλλου, λίγες μέρες μετά, ο Περιφερειάρχης ακύρωσε την απόφασή του για την συγκεκριμένη περιοχή.
Συμπέρασμα: Τα δέματα που περιέχουν σύμμεικτα σκουπίδια και αποθηκεύονται είναι χιλιάδες φορές χειρότερα από τις χωματερές, για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία, την γεωργία και την κτηνοτροφία.
7.     Οι 2.500 υπογραφές κατοίκων του Ταϋγέτου και κατοίκων της Καλαμάτας μαζεύτηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλοι συμφωνούσαν με ψήφισμα, που συνέταξαν οι ενεργοί πολίτες Καλαμάτας και Ταϋγέτου, και διαφωνούν με την οριστική σκουπιδοποίηση του Ταϋγέτου. «Ταφόπλακα του Ταϋγέτου και του κάθε Ταϋγέτου» απεκάλεσε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Οργανώσεων Ελλάδος) κ. Χριστοδουλάκης, την μέθοδο της δεματοποίησης-αποθήκευσης των συμμείκτων σκουπιδιών, σε ομιλία του στην Καλαμάτα στις 10 Νοεμβρίου 2008.
8.    Έγγραφο του κρατικού Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φόβο μόλυνσης των υδάτων του Νέδοντα-Πηδήματος, από τα οποία ως γνωστόν υδρεύεται η Καλαμάτα και η γύρω περιοχή. Το έγγραφο αυτό, μεταξύ άλλων, έλαβε υπόψη του το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας στην απόφασή του με την οποία δικαιώνει τους κατοίκους των χωριών του Ταϋγέτου στην προσφυγή τους, και υποχρεώνει τον Δήμο Καλαμάτας να «α) παύσει τη λειτουργία του ΧΑΔΑ στη θέση Μαραθόλακκα του τοπικού διαμερίσματος Κάτω Καρβελίου και β) να σταματήσει την εναπόθεση απορριμμάτων σε αυτόν με οποιοδήποτε τρόπο και οποιαδήποτε μορφή. Περαιτέρω το Δικαστήριο εντέλλεται τον Δήμο Καλαμάτας να συμμορφωθεί ανυπέρθετα μέχρι την 30.9.2009, και τον απειλεί με χρηματική ποινή ποσού 5.900 για κάθε ημέρα παράβασης των όρων της απόφασής του». Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι τα οποιασδήποτε μορφής σκουπίδια, χύμα ή δεματοποιημένα, είναι επιβλαβή για το περιβάλλον και η απόθεσή τους στην περιοχή πλησίον του Κάτω Καρβελίου, εκτός των άλλων, προσβάλει και την προσωπικότητα των κατοίκων της περιοχής.
9.    Όλες οι Νομαρχίες της Περ. Πελοποννήσου είχαν ενημερωθεί με επιστολές της πρώην Περιφερειάρχου κυρίας Αβούρη από τον Οκτώβριο 2005, και του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης αρεοπαγίτου κυρίου  Ρακιντζή από τον Φεβρουάριο του 2006, για την ανάγκη άμεσου κλεισίματος των υπαρχουσών χωματερών. (Και βέβαια εννοείται ότι οι αρμόδιοι έπρεπε να προχωρήσουν στον ισχύοντα περιφερειακό σχεδιασμό. Μια μελέτη για ΧΥΤΥ στη Μεσσηνία κόστους 700.000 ευρώ γίνεται εδώ και 4 χρόνια. Αν οι αρμόδιοι ήταν συνεπείς θα είχαν κλείσει τη Μαραθόλακκα από 31.5.2005, που έληξε η αδειοδότησή της, και θα είχαν προχωρήσει στη νόμιμη λύση). Η Νομαρχία Μεσσηνίας ή δεν ενημέρωσε τους Δημάρχους ή τους ενημέρωσε και αυτοί δεν κατάλαβαν τη σοβαρότητα του θέματος, γιατί «επένδυαν» σε ανενεργούς πολίτες, σε υποταγμένες συνειδήσεις σε αδιάφορους «φίλους», και γενικά στην ανυπαρξία αντιδράσεων. Πίστευαν, και ίσως να πιστεύουν ακόμη, ότι οι ενεργοί ανιδιοτελείς πολίτες, χωρίς πολιτικές-τυχοδιωχτικές βλέψεις, είναι ράτσα που εξαφανίστηκε. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΤΟΥΣ. Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΟΛΙΓΩΡΙΑ ΤΟΥΣ, Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΠΟΝΤΑΙ ΕΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΕΜΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΑΝΤΙΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ-ΑΝΤΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.
ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΝΟΜΙΜΑ.
10.  Το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) Τμήμα Πελοποννήσου, έχει απορρίψει την μέθοδο της δεματοποίησης συμμείκτων σκουπιδιών. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Καλαμάτας δεν έχει πάρει θέση. Με βάση όμως απόφαση του Δήμαρχου (υπάρχει το σχετικό έγγραφο) η ανάδοχος εταιρία (POLYECO ΑΕ) που προμήθευσε τους δεματοποιητές, θα έκανε και την περιβαλλοντική μελέτη!!!!!!! Ετοιμάστηκε;;;;; η περιβαλλοντική μελέτη, (από ποιους λοιπόν και για λογαριασμό ποίων!!!!!!!), για την εγκατάσταση δεματοποιητή χωρίς να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο αλλά και η  πιστοποίηση για την μέθοδο της δεματοποίησης των συμμείκτων σκουπιδιών. Κανένας επιστήμονας δεν έχει βεβαιώσει την ορθότητα της μεθόδου και ούτε θα τολμήσει κανείς ποτέ. Και βέβαια ούτε το ΥΠΕΧΩΔΕ αναγνωρίζει τη μέθοδο.
11.   Η Ευρωπαϊκή  Ένωση «εγκρίνει» την δεματοποίηση «οικιακών αποβλήτων» (η λέξη ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ) και την αποθήκευση των δεμάτων, με την προϋπόθεση πως θα φτιαχτεί εργοστάσιο ΚΑΥΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Τις συνέπειες από την οποιασδήποτε άλλης μορφής καύση (πυρόληση, ελεύθερη καύση και λοιπούς τρόπους «απαλλαγής» από τα σύμμεικτα σκουπίδια) στην ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ουδείς γνωρίζει πολύ καλά. Γνωρίζουμε όμως ότι έχει μερίδιο ευθύνης στην εμφάνιση σοβαρότατων ασθενειών και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εξ’ άλλου, χαρακτηριστικό της υπάρχουσας σύγχυσης είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Φεβρουάριο 2007, απέρριψε την πυρόλυση ως μέθοδο καύσης σκουπιδιών. (αυτή που τελευταία πρότεινε δια του τύπου ο Περιφερειάρχης σαν πιθανή λύση). Η Περιφέρεια, σημειωτέον, δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα φτιάξει εργοστάσιο, που θα το φτιάξει και τι τύπου θα είναι αυτό.
12.                       Θυμίζουμε το άρθρο 24 του Συντάγματος : «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα καθενός.»
13.                       Ακόμα θυμίζουμε ότι το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα συζητήσει, και θα αποφασίσει σχετικά στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, για το, από 22.12.2008, αίτημα των κατοίκων του Ταυγέτου, που ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Περιφερειάρχη, περί παραχώρησης 31 στρεμμάτων δασικής έκτασης για την εγκατάσταση μονάδας δεματοποίησης συμμείκτων σκουπιδιών, χώρου αποθήκευσης των δεμάτων, και για την δημιουργία υποδομών για την σύσταση ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ μόνιμου κέντρου μεταφόρτωσης (προς τα πού κανείς δεν ξέρει) συμμείκτων σκουπιδιών των 6 δήμων της τέως επαρχίας Καλαμάτας, δηλαδή 120 τόνους περίπου την ημέρα.
14.                    ΛΥΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών στη πηγή τους, δηλαδή στο κάθε νοικοκυριό που τα παράγει, σε οργανικά, ανακυκλώσιμα και αδρανή. Από τη στιγμή της ανάμειξης των σκουπιδιών το παιχνίδι έχει χαθεί. Τα αδρανή σκουπίδια είναι τα μόνα που μπορούν να δεματοποιούνται.
-Για αυτό χρειάζεται, με ευθύνη των ΟΤΑ, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών για την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Διανομή σάκων σκουπιδιών διαφορετικού χρώματος σε όλα τα νοικοκυριά  και τοποθέτηση κάδων για κάθε κατηγορία απορριμμάτων παντού, σε κάθε γωνιά.  Το θέατρο του παραλόγου  ότι η συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Καλαμάτας, και του κάθε Δήμου, πρέπει να σταματήσει. Όπως και η αλαζονική-μη συνετή συμπεριφορά, και οι «αβλεψίες» στα όρια της παρανομίας, της εκάστοτε εξουσίας. Μα πάνω από όλα ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΝΟΥΝ-ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ-ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.-


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου