Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ






















ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ
ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΔΗΜΟΥ ΑΛΑΓΟΝΙΑΣ

12-13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012-ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

      
         
  Εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναικεία φορεσιά των χωριών του τέως δήμου Αλαγονίας θα γίνει στις 12 και 13 Οκτωβρίου-Παρασκευή και Σάββατο-στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Σκοπός είναι να αναδειχθεί η ομορφιά της απλότητάς της και η ποικιλία της, να την δουν από κοντά οι επισκέπτες της έκθεσης, αλλά και να υπάρξει το ερέθισμα να ξεκινήσει οργανωμένη προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί και επίσημα από τους ειδικευμένους φορείς, κυρίως από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, η ύπαρξή της και οι παραλλαγές της.
         Και τις δύο ημέρες θα λειτουργήσει έκθεση με 30 περίπου φορεσιές της περιοχής μας, από τον καλαματιανό συλλέκτη Χρήστο Κατσαμπάνη.
         Για να ξεκινήσει η προσπάθεια επίσημης αναγνώρισής της θα χρειαστεί ένα τουλάχιστον επίσημο έγγραφο, προικοσύμφωνο κυρίως αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να περιγράφει τα κομμάτια από τα οποία αποτελείται η φορεσιά, πριν του 1900 ή και λίγο μεταγενέστερο. Για αυτό το λόγο ζητάμε από όποιον συντοπίτη μας διαθέτει στο οικογενειακό του αρχείο τέτοιο στοιχείο να μας το παρουσιάσει.
         Επειδή θα γίνει και έκθεση με παλιές φωτογραφίες που απεικονίζουν γυναίκες να φορούν την παραδοσιακή φορεσιά των χωριών μας, είτε μόνες τους είτε με παρέα, παρακαλούνται όσοι θέλουν να βοηθήσουν την επιτυχία της εκδηλώσεως να δώσουν στους προέδρους των πολιτιστικών Συλλόγων τους τις φωτογραφίες που διαθέτουν, για να μεγεθυνθούν και να παρουσιασθούν στην έκθεση. Οι πρωτότυπες φωτογραφίες θα επιστρέφονται αμέσως μετά την επεξεργασία τους στους κατόχους.
         Στα πλαίσια της ίδιας εκδήλωσεως στις 12 Οκτωβρίου, στα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνουν ομιλίες, θα προσφερθούν κεράσματα των χωριών μας στους επισκέπτες και προγραμματίζεται να βρίσκονται εκεί όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες ή κορίτσια από κάθε χωριό, ντυμένες με την φορεσιά τους για 3-4 ώρες που θα διαρκέσει η εκδήλωση της πρώτης μέρας.
         Πρέπει όλοι να συνεισφέρουμε, ό,τι μπορεί ο καθείς, για την επιτυχία της εκδηλώσεως, η οποία θα είναι η πρώτη μαζική με σκοπό να ακολουθήσουν και άλλες για την ανάδειξη του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου όλων των χωριών μας.
         Για πληροφορίες να επικοινωνείτε με τους προέδρους των πολιτιστικών Συλλόγων ή με τον Χρήστο Ζερίτη στο τηλ. 6978030105.

Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου