Μήνυμα

Πάντα να πολεμάς και να αντιστέκεσαι, κι ας μένεις μόνος. Μονάχος, έρημος, γαλήνιος, να πολεμάς για το καλό του Ανθρώπου. ( Ι. Π. Κουτσοχέρας)

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

«Σχολικός εκφοβισμός».

«Σχολικός εκφοβισμός».
Παιδική θεατρική παράσταση των παιδιών της Αλαγονίας 13.8.2012

         Πρώτα είδαμε την χειρόγραφη αφίσα στον πλάτανο της Πλάτσας. Μας κίνησε την περιέργεια η παιδική απόπειρα. Διαβάσαμε τα ονόματα, κανονίσαμε συνέντευξη μαζί τους, τα είδαμε στην πρόβα τους. Σπουδαία προσπάθεια.
 
        Η Σταυρούλα Κανελλοπούλου, του παπά μας η εγγόνα, ηγήθηκε της προσπάθειας. Έγραψε και σκηνοθέτησε το έργο. Μας είπε: Αφορμή είχα κάποια περιστατικά που συμβαίνουν στα σχολεία, μέσα και έξω από τις τάξεις. Το κείμενο κάθισα και το έγραψα μέσα σε ένα μεσημέρι, εδώ στο χωριό. Ηθοποιούς δεν διάλεξα γιατί όλα όσα παιδιά είναι στην παρέα μου θέλανε να παίξουν.
        Η Σοφία  Παπαβασιλοπούλου μας είπε : έχω ασχοληθεί με το θέατρο σε σχολικές παραστάσεις και παρόλο που δεν «τρελαίνομαι» για θέατρο, αποφάσισα να συμμετέχω γιατί με ενδιαφέρει το θέμα.
 

η χειρόγραφη αφίσα     

 Η Ελένη Χρυσικού μας είπε: παίζω μία μητέρα που όλη τη μέρα μιλάει στο τηλέφωνο  και δεν ενδιαφέρεται για το παιδί της.
        Η Αφροδίτη Σαγγιάνη μας είπε : έχω το ρόλο ενός παιδιού που φέρεται άσχημα στο έργο. Η Αφροδίτη είπε ακόμη πως νιώθει άβολα με τον ρόλο της γιατί στην πραγματική της ζωή είναι το αντίθετο.


από την παράσταση   

  Τα ίδια σχεδόν μας είπε και ο Δημήτρης Ιορδανίδης που και αυτός το ρόλο του «κακού παιδιού» είχε στο έργο. Η Νίκη Χρυσικού είχε το ρόλο της αφηγήτριας και μας είπε : το έργο μας δεν αναφέρεται στον ρατσισμό κατά παιδιών από άλλες χώρες, αλλά στην κακή συμπεριφορά-εκφοβισμό που έχουν κάποια παιδιά στα σχολεία, κατά, κυρίως, των παιδιών που ξεχωρίζουν για τις μαθητικές επιδόσεις τους. Τα παιδιά που είναι καλοί μαθητές και μελετηρά αντιμετωπίζονται σαν «φυτά» και σαν «σπασικλάκια». Αυτό γίνεται κυρίως από ζήλια και επίδειξη επιθετικότητας, κάτι συνηθισμένο στα σχολεία, αφού ο επιθετικός πιστεύει ότι έτσι θα ξεχωρίσει.
         Η Ιωάννα Παπαβασιλοπούλου ήταν και αυτή αφηγήτρια και μας δήλωσε πως της αρέσει το θέατρο και ότι έχει πάρει μέρος σε αρκετές παραστάσεις.
         Ο Νικόλας Δημητρούλιας υποδύθηκε τον δάσκαλο που προσπαθεί με ήσυχο και ευγενικό τρόπο να αποτρέψει αυτά τα φαινόμενα.
        
        Εκτός από τα παραπάνω παιδιά όμως υπήρξαν και άλλα που πήραν μέρος στην παράσταση και δεν ήταν παρόντα όταν πήραμε συνεντεύξεις. Αυτά ήταν : Μαρίνα Σπίνου, Άννα Σκαφιδά και Γιώργος Κανελλόπουλος.
        Τις αφίσες-προσκλητήρια έφτιαξαν όλοι μαζί. Στην ερώτησή μας αν η αφίσα είναι αρκετή σαν διαφήμιση, τα παιδιά δεν έδειξαν να ανησυχούν. Δυο-τρία απ’ αυτά το ομολόγησαν. Είπαν: Δεν ανησυχούμε αν θα το μάθει όλο το χωριό. Είμαστε σίγουροι διότι έχουμε βάλει τη Βούλα τη Ψυρίτσα για διαφημιστή και είναι σίγουρο πως θα το μάθουν όλοι.
        Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο, τα ρωτήσαμε. «Να είναι συνεχώς κοντά στα παιδιά τους, να μιλάνε μαζί τους και να μην αδιαφορούν ποτέ για τα προβλήματά τους» μας είπαν.

        Το θεατράκι στον Πλάτανο ήταν σχεδόν γεμάτο από θεατές. Τα παιδιά είχαν ζωγραφίσει τις πετρούλες-δωράκια για όλους.  τα δωράκια από τα παιδιά

Τα σκηνικά πολύ επιμελημένα. Η μουσική εξαίρετες επιλογές με βάση τα σημερινά ακούσματα των παιδιών. Οι φωτογραφικές μηχανές και οι κάμερες αποθανάτισαν υπέροχες στιγμές και όλοι θα θυμόμαστε μια πολύ όμορφη βραδιά, αλλά τα παιδιά θα θυμούνται πως πρόσφεραν στο χωριό μας κάτι πολύ σπουδαίο και όταν θα μεγαλώσουν θα έχουν αποτύπωμα της προσφοράς τους, τις φωτογραφίες και τα βίντεο.


από την παράσταση





 Και στο τέλος, αχ στο τέλος, το θερμότατο χειροκρότημα συγγενών και φίλων έκανε την βραδιά ακόμα πιο υπέροχη και τα προσωπάκια των παιδιών έλαμψαν. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.-

Χρήστος Νικ. Ζερίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου